x
x

Dugotrajna upotreba antibiotika povezana s kolorektalnim karicinomom?

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  08.04.2017.

Upotreba antibiotika u mlađoj i srednjoj dobi povezana je s pojavom kolorektalnog karcinoma nakon 60. godine života, govore rezultati opservacijske studije objavljene u časopisu Gut.

Dugotrajna upotreba antibiotika povezana s kolorektalnim karicinomom?

Posljednjih godina povećana je potrošnja antibiotika, a novija istraživanja pokazuju da bi izloženost antibioticima mogla biti povezana s kroničnim bolestima poput upalne bolesti crijeva, celijakijom i pretilosti, a sve je to povezano s mikrobiomom crijeva.  Mikrobiom crijeva, odnosno utjecaj antibiotika na mikrobiom crijeva može biti okidač za aktivaciju bioloških puteva koji vode do razvoja kolorektalnog karcinoma.

Istraživači su promatrali sudionike Nurses' Health Study koji su do 59. godine bili na kolonoskopiji. Uključeno je oko 17.000 sudionika starijih od 60 godina koji su uzimali antibiotike u dobi od 20-39 godina, ponovo u dobi od 40-59 te u zadnje 4 godine.

Dulje korištenje antibiotika u ranijoj dobi povezano je s većim rizikom za razvoj karcinoma, dok nedavno korištenje antibiotika (zadnje 4 godine) nije bilo povezano s tim rizikom. Rezultati ove studije potvrđuju teze o povezanosti crijevnog mikrobioma i kancerogeneze, no potrebne su daljnje studije kako bi se utvrdio utjecaj antibiotika na mikrobiom u kontekstu kancerogeneze.