x
x

Utjecaj stresa tijekom trudnoće na potomstvo

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  08.04.2016.

Stres koji proživljava majka za vrijeme trudnoće mogao bi usporavati neuralnu integraciju u fetusu preko epigenetskih promjena u placentarnim genima, objavljeno je u časopisu The American Journal of Psychiatry.

Utjecaj stresa tijekom trudnoće na potomstvo

Kod djece čije su majke tijekom trudnoće bile izložene opasnim situacijama ili događajima koji su uzrokovali bol i patnju te tako doveli do stanja stresa primijećen je povećani rizik od psihičkih poremećaja, a pretpostavljeni mehanizmi koji do toga dovode su povećane razine kortizola i promjene u epigenetskoj regulaciji placentarnih gena uključenih u glukokortikoidni put.

Autori studije proveli su istraživanje kod ukupno 61 žene koje su bile zdrave trudnice čija je trudnoća prošla bez komplikacija i koje su rodile u terminu. Između 24. i 27. tjedna trudnoće, ispitanice su ispunile upitnike o stresu i raspoloženju te im je izmjerena koncentracija kortizola u slini. Zatim je u razdoblju od 34. do 37. tjedna utvrđena sprega (engl. coupling) između pomicanja fetusa i brzine otkucaja srca, a pri porodu su uzeti uzorci iz placente kako bi se utvrdila DNA metilacija na 3 gena uključena u glukokortikoidni put (HSD11B2, NR3C1 i FKBP5 geni). Sprega između pomicanja fetusa i otkucaja srca tijekom trudnoće ukazuje na koordinaciju fetalnog autonomnog i somatskog živčanog sustava te daje informaciju o razini razvoja središnjeg živčanog sustava.

Iako rezultati mjerenja kortizola i raspoloženja nisu pokazali njihovu povezanost međusobno, kao ni sa spregom fetalnog pomicanja i brzine otkucaja srca, samoprocijenjeni stres kod majki korelirao je s DNA metilacijom ispitivanih gena. Veći stupanj DNA metilacije HSD11B2 gena bio je jako povezan sa smanjenom spregom fetalnog pomicanja i srčanih otkucaja.

Ovo je prva provedena studija koja daje dokaze na molekularnoj razini te povezuje utjecaj stresa kod trudnica na fetus i epigenetske promjene u placentarnim genima. Ostaje nerazjašnjeno kako takvi metilacijski obrasci ulaze u interakciju s proizvodnjom kortizola i utječu na hipotalamo-hipofizno-adrenalnu os, no ovi rezultati naglašavaju da majčin stres direktno utječe na neuro-razvoj djeteta. Također, veoma je važno da istraživanja epigenetskih promjena zaživjela jer će zasigurno dovesti do brojnih novih, važnih spoznaja.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT D 2000Olfen gelMaxirino
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT C 1000 Plus
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: