x
x

Možemo li hranom utjecati na naše gene?

  05.03.2016.

Poznato je da na gene utječu epigenetski čimbenici – koji djeluju poput prekidača koji pale i gase naše gene. Međutim, istraživanja pokazuju da u regulaciji aktivnosti gena sudjeluje i tzv. metabolička mreža, odnosno, ukupnost biokemijskih reakcija koje se odvijaju u našem organizmu, a koje uglavnom ovise o hrani koju jedemo.

Možemo li hranom utjecati na naše gene?

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Nature Microbiology, stoga je ispitano u kojoj mjeri metabolizam utječe na aktivnost gena. U istraživanju su poslužili kvasci, koji s ljudima i životinjama dijele mnoge ključne gene te predstavljaju odličan model za velika genetička istraživanja. 

Mijenjanjem i kontroliranjem razina bitnih metaboličkih tvari u stanicama kvasca, primijećeno je da je gotovo 90 % gena „reagiralo“ na promjene u metaboličkoj mreži. Dakle, moglo bi se reći da hranjive tvari kojima su stanice izložene mogu utjecati na aktivnost njihovih gena. 

Klasičan pogled na metabolizam nalaže da geni kontroliraju način na koji se hranjive tvari razgrađuju do bitnih metaboličkih molekula, no saznanja ovog istraživanja sugeriraju da također vrijedi i obratno – način na koji se hranjive tvari razgrađuju utječe na „ponašanje“ gena. 

Autori istraživanja napomenuli su da bi produbljivanje ovih spoznaja moglo imati dalekosežne implikacije. Primjerice, možda bi moglo objasniti zašto neki lijekovi različito djeluju na pojedince.