x
x

Nazalna irigacija uspješan pristup u liječenju sinusitisa

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  05.08.2016.

U istraživanju provedenom u UK, pokazalo se da nazalna irigacija dovodi do ublažavanja simptoma kroničnog i rekurentnog sinusitisa.

Nazalna irigacija uspješan pristup u liječenju sinusitisa
Nakon tromjesečnog praćenja, grupa koja je provodila nazalnu irigaciju imala je značajnije smanjenje simptoma sinusitisa od drugih grupa. Nazalna irigacija bila je povezana i sa poboljšanjima u liječenju glavobolja, uporabe bezreceptnih lijekova i potrebe za konzultiranjem liječnika.

Pacijentima koji imaju kronične ili rekurentne simptome sinusitisa, često se preporučuje nazalna irigacija fiziološkom otopinom ili morskom vodom, no znanstvena istraživanja koja bi potvrdila da nazalna irigacija uistinu pomaže u takvim slučajevima su vrlo ograničena i svode se na nekoliko malih istraživanja provedenih u domenama primarne zdravstvene skrbi.

Novo istraživanje provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu uključilo je gotovo 900 pacijenata u dobi 18-65 godina iz 72 ordinacije opće medicine koji su imali kronični ili rekurentni sinusitis i koji su smetnje uzrokovane sinusitisom ocijenili kao umjerene do jake u smislu utjecaja na kvalitetu života. Ispitanici su podijeljeni u 4 grupe od kojih je jedna primala uobičajenu skrb, u drugoj grupi je provođena dnevna nazalna irigacija fiziološkom otopinom ili morskom soli koja je bila popraćena pokaznom snimkom u kojoj je objašnjen ispravan postupak, treća grupa je provodila inhalaciju tople vodene pare, a četvrta je kombinirala nazalnu irigaciju s inhalacijom.

Nakon tromjesečnog praćenja, grupa koja je provodila nazalnu irigaciju imala je značajnije smanjenje simptoma sinusitisa od drugih grupa. Nazalna irigacija bila je povezana i sa poboljšanjima u liječenju glavobolja, uporabe bezreceptnih lijekova i potrebe za konzultiranjem liječnika. Inhalacije se u ovom istraživanju nisu pokazale učinkovitima.