x
x

Infekcije uha, grla i nosa u dječjoj dobi

  24.01.2022.

Infekcije gornjih dišnih putova najčešće su akutne bolesti dječje dobi. Detaljna anamneza i klinički pregled djeteta važni su u pedijatrijskoj praksi, čime se dolazi do brze dijagnoze bolesti. Iako su najčešći uzročnici ovih bolesti virusi, neka će djeca razviti naknadnu bakterijsku superinfekciju s komplikacijama.

Infekcije uha, grla i nosa u dječjoj dobi
U prvih pet godina života djeca imaju prosječno šest do devet infekcija gornjih dišnih puteva godišnje.

Infekcije gornjih dišnih putova najčešće su akutne bolesti dječje dobi i uzrok su više od 50% svakodnevnih posjeta pedijatru u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. U prvih pet godina života djeca imaju prosječno šest do devet takvih infekcija godišnje, a oko 10% djece ima ih i do dvanaest, osobito djeca koja pohađaju jaslice i vrtić. Detaljna anamneza i klinički pregled djeteta važni su u pedijatrijskoj praksi, čime se dolazi do brze dijagnoze bolesti, bez potrebe za opsežnom dijagnostičkom obradom. Klinički pregled uključuje otoskopiju za upalu srednjega uha, perforaciju bubnjića i iscjedak iz uha, pregled grla za tonzilitis ili faringitis i palpaciju glave i vrata. Kada je potrebno, provodi se radiološka, mikrobiološka i laboratorijska obrada. U djece predškolske dobi najčešći su kataralna, serozna i gnojna upala srednjega uha, upala grla i adenoida. U školske djece češći su rinosinuitisi, uz upale uha i grla. Najčešći simptomi su bol u uhu, kašalj, simptomi prehlade, te grlobolja. Visoka temperatura je čest simptom ovih infekcija u djece. Osobito je izražena u dojenčadi, koja često pokazuju i sustavne nespecifične simptome bolesti poput razdražljivosti, inapetencije, poremećenog općeg stanja. Iako su najčešći uzročnici ovih bolesti virusi, neka će djeca razviti naknadnu bakterijsku superinfekciju s komplikacijama. Unatoč tome što se antimikrobna terapija kod ovih bolesti neopravdano i prekomjerno koristi, neophodna je kod visokorizične djece, sumnje na komplikacije ili kod pogoršanja bolesti, unatoč simptomatskom liječenju. Upala srednjega uha, peritonzilarni apsces i akutni rinosinuitis najčešći su razlozi hitnog prijama djece u bolnicu.

Pedijatar mora poznavati etiologiju, dijagnostiku, te smjernice za liječenje akutnih infekcija gornjih dišnih putova u djece. Važna je suradnja s otorinolaringolozima s obzirom da neke komplikacije, poput otoantritisa, apscesa paranazalnih šupljina, peritonzilarnog apscesa i apscesa parafarinksa i vrata, mogu biti i životno ugrožavajuće.

Nataša Skitarelić , Duje Čulina , Neven Skitarelić