x
x

Zdravstvo 2015: Posebni projekti

  29.12.2015.

Puno je projekata pokrenuto u 2015. godini, a na neke od njih Ministarstvo zdravlja posebno je ponosno, objavljeno je na stranicama www.zdravlje.hr

Zdravstvo 2015: Posebni projekti

Postavljen je pravni okvir za korištenje indijske konoplje. Indijska konoplja je sada legalna za teško oboljele pacijente koji boluju od dijagnoza gdje marihuana dokazano donosi dobrobit za pacijenta. Lijek se može kupiti u ljekarnama na liječnički recept.

Imunološki zavod vraćen je u vlasništvo države i on je sada u nadležnosti Ministarstva zdravlja. Imunološki zavod ima veliki potencijal, pred njim su potencijalni ugovori koji mogu osigurati stabilno i kvalitetno poslovanje.

Zbrinuti su oboljeli migranti na njihovom putu kroz Hrvatsku. Od 530 tisuća izbjeglica njih 21 tisuća je tražila medicinsku pomoć.

eZdravstvo se i dalje razvija, a ove godine je krenuo projekt eNovorođenče, za početak na desetak lokacija. Kruna svega je projekt eKarton koji je započeo u svibnju ove godine u Karlovcu. Na kraju 2015. godine 1000 pacijenata je uključeno u ovaj projekt. Podaci o pacijentima su dostupni liječnicima, hitnoj službi, ljekarnama, stomatolozima, ginekolozima. Riječ je o setu podataka koji spašavaju život, poput podataka o alergijama, antikoagulantnoj terapiji, terapiji za kronične bolesti i drugo.

Veliki broja novih lijekova uvršten je u liste HZZO-a. Na obveznu i dopunsku listu uvršteno je 350 oblika novih lijekova, među kojima su 62 potpuno nova lijeka. Na listu posebno skupih lijekova uvrštena su 24 lijeka, a među njima 10 tzv. pametnih lijekova.

www.zdravlje.hr