x
x

Predstavljanje udžbenika Dermatovenerologija

  19.12.2017.

Zadovoljstvo nam je pozivati Vas na predstavljanje udžbenika „Dermatovenerologija“, Mirne Šitum i suradnika, koje će se održati u utorak, 19. prosinca 2017. godine, u 17.00 sati u Hrvatskom državnom arhivu, Velika čitaonica, Marulićev trg 21, Zagreb.

Predstavljanje udžbenika Dermatovenerologija

Udžbenik će predstaviti:

Pozdravne riječi:

akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu

prof. dr. sc. Hrvoje Brkić, dekan Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

prof. dr. sc. Marijan Klarica, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

prof. dr. sc. Mario Zovak, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice

Recenzenti:

prof. dr. sc. Branka Marinović

prof. dr.sc. Marinka Mravak-Stipetić

Prof. dr. sc. Dujomir Marasović

U ime Medicinske naklade: Anđa Raič, prof.

Urednica: prof. dr. sc. Mirna Šitum

Predstavljanje knjige, izvedbama na klasičnoj gitari, uveličat će istaknuti mladi virtuoz, laureat mnogih svjetskih natjecanja za mlade gitariste, magistar prestižne Kraljevske muzičke akademije u Londonu, Srđan Bulat, univ. spec. mus., M.A., Royal Academy of Music, London 

Iz uvodnika o udžbeniku-atlasu

Težište knjige nije samo na dermatovenerologiji kao znanosti nego se kroz nju uči i njeguje cjelovit pristup bolesniku u njegovim tjelesnim i psihološkim, odnosno psihodermatološkim dimenzijama.

Kao dugogodišnja nastavnica i profesorica dermatovenerologije smatrala sam dužnošću da svojim studentima omogućim učenje iz udžbenika-atlasa koji će biti primjerenog opsega i suvremenog pristupa dijagnostici i terapiji u dermatovenerologiji s posebnim osvrtom na: bolesti kože s promjenama na ustima i oralnoj sluznici, patološkim stanjima u dentalnoj medicini koja mogu imati posljedice na zdravlje kože, promjene na koži lica i vrata koje su liječnicima dentalne medicine uočljive u radu s njihovim bolesnicima i na posve specifične oralno-dermatološke sindrome koji su ekskluzivan dio ovog dermatovenerološkog udžbenika.

Ovaj udžbenik-atlas je bogato opremljen originalnim crtežima i jedinstvenom, desetljećima marljivo prikupljanom, originalnom fotodokumentacijom koja prožima tekstove i koja će olakšati učenje ove često diferencijalno-dijagnostički iznimno zahtjevne grane medicine koja se interdisciplinarno prožima s većinom medicinskih znanosti i struka. No težište knjige nije samo na dermatovenerologiji kao znanosti nego se kroz nju uči i njeguje cjelovit pristup bolesniku u njegovim tjelesnim i psihološkim, odnosno psihodermatološkim dimenzijama.

Pri oblikovanju tako zamišljene knjige promišljala sam na studente medicine, ali i na studente dentalne medicine koji do sada nisu imali prikladan udžbenik iz dermatovenerologije, već su bili preopterećeni specifičnim dermatovenerološkim gradivom, koje im, za opću pa čak i za stomatološku praksu nije prijeko potrebno. Također, iz postojećih udžbenika nisu stjecali za liječnika dentalne medicine važna i korisna znanja. Uz navedene specifičnosti pristupa usmjerene na studente dentalne medicine, nastojala sam ne zanemariti i ostali dio dermatovenerologije jer ne smijemo zaboraviti da i liječnici dentalne medicine moraju promatrati bolesnika kao cjelinu.

Naravno, potpuno razgraničenje što je od znanja iz dermatovenerologije potrebno budućim liječnicima, a što liječnicima dentalne medicine, nije moguće i nije potrebno. Naime, područje na kojem se  dentalna medicina i dermatovenerologija križaju je značajno pa je pisanje o obje grane medicine u istoj knjizi lako, iako se to na prvi pogled čini smjelim. Izrazit primjer za to su spolno prenosive bolesti koje su integralni i neodvojiv dio dermatovenerologije, a s druge strane se u modernim vremenima sve češće dijagnosticiraju i na oralnim sluznicama.

Ova knjiga je odraz prikupljenih znanja iz najaktualnijih svjetske literature, ona je i odraz znanja pojedinačnih autora poglavlja proizašlih iz bogatih iskustava u radu sa studentima i pacijentima, ali i njihovog naukovanja na temeljima iznimne tradicije dermatovenerološke zagrebačke škole koja vuče duboke korijene u velikoj srednjeeuropskoj dermatološkoj tradiciji. Premda ovaj udžbenik obrađuje glavninu entiteta koji se nalaze u svim poznatim dermatološkim udžbenicima, kao urednica sam uzela slobodu čitateljima ponuditi nešto drugačiji sadržajni koncept koji je proizašao iz mog osobnog promišljanja struke. Tematska područja u udžbeniku obrađivale su članice Katedre za dermatovenerologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pročelnica Katedre za dermatovenerologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, specijalisti dermatologije i venerologije iz Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre Milosrdnice i kolege koji su svoja stručna i znanstvena napredovanja stekli pod mojim osobnim mentorstvom, a koji su nastavili raditi u drugim dermatološkim ustanovama u Republici Hrvatskoj i izvan nje. Da naše grane medicinske znanosti, dermatovenerologija i dentalna medicina, imaju temelje u prapovijesti i da je naš ovovjekovni doprinos samo mali dio povijesti medicine, svjedoči i činjenica da se među autore u našem udžbeniku svrstao i izniman povjesničar medicine čije poglavlje u studentima gradi istinske mlade intelektualce širokih obzora. A da jasno svjedočimo i poručujemo da je naš, ne samo interdisciplinarni pristup, već i holistički pristup bolesniku najvrjedniji dio ovog udžbenika, svjedoči i uključenost autorice koja je prvi klinički psiholog na području psihodermatologije u našoj Domovini.

Na meni je kao urednici bio vrlo častan, ali i ne posve lak zadatak bilo ujednačavanje opsega, oblika i stila pisanja u čemu sam, nadam se, u najvećem dijelu uspjela.

Nadam se da će uz pomoć ovog udžbenika-atlasa naši studenti s lakoćom usvajati potrebna znanja i vještine, da će im zorne ilustracije i važni pojmovi iz dermatovenerologije ostati trajno u sjećanju, ali i da će se kroz cjeloživotno obrazovanje uvijek s radošću vraćati na knjigu koja će im poslužiti kao odličan priručnik repetitorij.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT D 2000Ibuxin RapidPLIVIT total energy
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT D 2000
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: