x
x

Nova knjiga: Bolesti kože s promjenama na licu i usnoj šupljini

  23.05.2017.

S obzirom na to da je koža najveći organ čovjekova tijela, bolesti kože mogu se pojavljivati na najrazličitijim lokalizacijama. No bolesti kože uključuju i vidljive promjene tjelesnog izgleda, što uvelike može utjecati na psihološki status bolesnika. Među tim bolestima osobit problem za bolesnika su bolesti kože koje se očituju na licu, jer je ono „prva točka dodira“ sa svim osobama u našem okružju, neposredno su izložene pogledu drugih ljudi i često izazivaju sram, strah i različita psihološka stanja zbog dojma koji ostavljaju na našu okolinu.

Nova knjiga: Bolesti kože s promjenama na licu i usnoj šupljini

Neke od bolesti kože poput seboroičnog dermatitisa i vulgarnih akni su tipične upravo za predjele lica, vrlo su česte, osobito kod adolescenata i među osobama mlađe životne dobi pa smo posebno poglavlje posvetili toj temi. S druge strane, neke bolesti na koži lica s naglaskom na perioralnu regiju izazivaju posebne poteškoće i ponekad su praćene subjektvnim smetnjama poput svrbeža, te ih svrstavamo u alergijske i njima srodne bolesti (atopijski dermatitis, kontaktni dermatitisi, angioedem itd). Upravo se u radu s tom skupinom oboljelih susrećemo s upitima o potencijalnoj alergiji ili povezanosti s oralnim postupcima ili materijalima. Uz te bolesti, neke kožne bolesti rijetko se pojavljuju na licu, ali mogu biti teške i po život opasne poput autoimunosnih bolesti koje se ujedno katkad manifestiraju i na oralnoj sluznici (npr. eritemski lupus, bulozne dermatoze poput pemfigusa itd.). 

Također, koža lica je često sijelo dobroćudnih i zloćudnih tumora kože, što se učestalije zapaža s porastom dobi osobe. Stoga je edukacija u području dermatološke onkologije od koristi svim liječnicima, pa i onima dentalne medicine, jer je pravodobno prepoznavanje zloćudnih tumora kože, a osobito zloćudnog melanoma jedini put dobroj životnoj prognozi. Uz to, na koži lica pojavljuju se različite promjene i posljedice oštećenja kože kod kojih se najučinkovitijim pokazalo izvođenje različitih dermatoloških korektivnih zahvata. U knjizi smo prikazali neke indikacije za korektivne dermatološke zahvate navodeći osnovne informacije o vrstama i oblicima zahvata.

Za sve liječnike je važno poznavati terapijske mogućnosti koje se navode kod pojedinih bolesti, a kad je riječ o lokalnoj terapiji promjena na oralnog sluznici, detaljno su prikazane u posebnom poglavlju, kako bi ih bolje upoznali svi koji se susreću s tom problematikom. Kao dio sveobuhvatnog pristupa u dermatovenerologiji ne smije se zanemariti i venerološki pristup pojedinoj bolesti te uvijek treba ispitati moguću povezanost promjena na koži sa spolno prenosivim bolestima. Na kraju, značajan je i psihološki pristup bolesti i bolesniku, ne samo kod bolesti kože lica, već i bolesti oralne sluznice, što uključuje poznavanje osnovnih značajki psihostomatologije, o čemu govori posebno poglavlje knjige.

Knjiga je namijenjena prvenstveno doktorima dentalne medicine i doktorima medicine, studentima dentalne medicine ili medicine, dermatovenerolozima, specijalistima oralne medicine, ali i svim srodnim medicinskim strukama koji žele nešto više znati o ovim bolestima i njihovu liječenju.

Ujedno želimo istaknuti da je knjiga bogato ilustrirana originalnom fotodokumentacijom koja je prikupljena iz vlastitih izvora.

Knjiga označuje širok pristup problematici što uključuje pogled iz više medicinskih aspekata koji se temelji na aktivnom sudjelovanju različitih specijalista: dermatovenerologa, oralnih patologa, farmakologa, psihijatara. Također ističemo važnost dobre suradnje u ovom interdisciplinarnom području, s ciljem dobrog ishoda liječenja bolesti. Upravo multidisciplinaran, holistički pristup našim bolesnicima donosi najbolje ishode liječenja.

Želimo zahvaliti svim našim suradnicima, osobito kolegama doktorima dentalne medicine, specijalistima oralne patologije, bez kojih ova knjiga ne bila ovako sveobuhvatna, ali i svima ostalima koji su u njoj sudjelovali i dali doprinos njezinu stvaranju. S obzirom na širok opseg tematike i ograničen prostor, u knjizi smo se detaljnije usmjerili na najvažnije teme, kao i na one teme za koje postoji pojačan interes od strane liječnika i bolesnika. Stoga, još jednom hvala svim autorima i koautorima na uloženom trudu i vremenu te svekolikom doprinosu nastanku ovog jedinstvenog udžbenika!

Urednice: Liborija Lugović Mihić i Mirna Šitum

Bibliografski podatci:

ISBN: 978 953 176 801-6

Opseg: 136 str.

Godina: 2017

Cijena: 168,00 kn.