x
x

Vrhovni sud presudio u korist liječnika u predmetu oko prekovremenih sati

  12.12.2019.

Hrvatska liječnička komora s posebnim je zadovoljstvom dočekala odluku Vrhovnog suda od 9. prosinca 2019. da liječnici kod obračuna prekovremenih sati imaju pravo na sve dodatke za posebne uvjete rada, odgovornost i znanstvene titule, kao i kod obračuna redovnih sati.

Vrhovni sud presudio u korist liječnika u predmetu oko prekovremenih sati

Više od 4.000 liječnika je do sada pokrenulo sudske tužbe protiv poslodavaca zbog pogrešnog obračuna prekovremenih sati. U korist liječnika je do sada presuđeno više stotina pravomoćnih presuda. Problem s obračunom isplate prekovremenih sati liječnika datira od 1. prosinca 2013. godine otkad je na snazi Granski kolektivni ugovor za zdravstvo.

„Ovo je naša zajednička velika pobjeda u borbi za prava liječnika. Vrhovni sud potvrdio je da su liječnici, i HLK koja ih je u tome na svaki način podržala, bili u pravu. Komora je osigurala financijsko pokrivanje sudskih i odvjetničkih troškova svim članovima koji su poslodavce tužili preko Komore, što je i bila naša obveza u zaštiti interesa naših članova. Već od idućeg mjeseca očekujemo obračun plaća po Zakonu, odnosno odluci Vrhovnog suda RH“, izjavio je predsjednik HLK-a, dr.sc. Krešimir Luetić.

Priopćenje Vrhovnog suda RH.

Izvor: Hrvatska liječnička komora