x
x

E-konzultacije omogućuju bolju razmjenu informacije među liječnicima

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  15.03.2017.

Elektronske konzultacije ili e-konzultacije omogućuju direktno povezivanje liječnika opće medicine sa specijalistima iz određenog područja kako bi se pacijentima osiguralo brzo i sigurno rješavanje problema.

E-konzultacije omogućuju bolju razmjenu informacije među liječnicima

E-konzultacije mogle bi zamijeniti potrebu za konzultacijama ''licem u lice'' ili omogućiti da obrada bolesnika bude gotova prije posjeta specijalistu. U svijetu postoji nekoliko sustava za e-konzultacije, a studija Mayo klinike bila je usmjerena na e-konzultacije sa specijalistima infektologije.

Istraživači su analizirali podatke iz Champlain BASE (Building Access to Specialist Advice through E-consultation), obuhvaćajući 4531 e-konzultaciju obavljenu u razdoblju od 15. travnja 2013. do 29. siječnja 2015. Pratili su vrijeme potrebno za odgovor, promjene u preporukama i promjene u planu terapije.

S infektivnim bolestima bilo je povezano 5% konzultacija, a uglavnom su se odnosile na interpretacije rezultata kliničkih testova (18%), zatim opću obradu bolesnika i ciljeve pri liječenju određenog stanja. Najčešće su se tražile konzultacije za tuberkulozu i Lajmsku bolesti, a zatim za infekcije parazitima.

U više od polovice slučajeva (64%) odgovor je stigao u roku od 24 sata, a u 82% slučajeva bilo je potrebno manje od 15 minuta za cjelokupnu konzultaciju. U 32% slučajeva liječnici opće medicine planirali su se osobno konzultirati, no to više nije bilo potrebno. U 8% slučajeva liječnici su uputili pacijenta specijalistu, iako to prvotno nisu planirali. Više od polovice liječnika naučilo je nešto novo i promijenilo plan terapije.

U nekim slučajevima e-konzultacije predstavljaju učinkovit način rješavanja problema. Potrebno je dodatno istražiti njihovu primjenu i učinak koji bi to imalo na dobrobit pacijenta i troškove u zdravstvu.