x
x

Fetalni ultrazvuk u porastu - često i bez medicinske indikacije

  Jacinta Vuković, dr. med.

  04.10.2015.

U izvješću Wall Street Journal -a navodi kako su u 2014. godini američke žene u prosjeku imale 5 pregleda ultrazvukom tijekom trudnoće, što predstavlja porast od 92% od 2004. godine. Službena medicinska preporuka su jedan do dva ultrazvuka u niskorizičnim trudnoćama.

Fetalni ultrazvuk u porastu - često i bez medicinske indikacije

Među navedenim razlozima porasta broja fetalnih ultrazvuka su: strah kliničara da će nešto propustiti, želja pacijenata da vide i povežu se sa svojom rastućom bebom i mogući financijski motivi.

Iako većina liječnika vjeruje da je ultrazvuk sigurana pretraga jer nema zračenja, većina ispitivanja koja se bave sigurnošću opreme za ultrazvuk je provedena prije 1992. Današnja oprema emitira puno jače akustične valove od starijih verzija. Osim toga, ispitivanja izlaganja ultrazvuku na životinjama su pokazala učinke poput neuroloških abnormalnosti i hiperaktivnog ponašanja. Također, uvijek postoji zabrinutost da previše ultrazvuka može dovesti do lažno pozitivnih rezultata.

Medicinski stručnjak u području ultrazvuka je izjavio za Wall Street Journal kako javnost treba biti svjesna da, unatoč trudnoći nije nužno napraviti ultrazvuk pri svakom posjetu liječniku.