x
x

Infekcije mokraćnog sustava u trudnoći i perinatalni ishod

  27.08.2015.

Neliječene infekcije mokraćnog sustava mogu dovesti do prijevremenog porođaja, prijevremenog prsnuća plodovih ovoja, korionitisa, amnionitisa te novorođenačkih infekcija.

Infekcije mokraćnog sustava u trudnoći i perinatalni ishod
Pravovremeno prepoznavanje simptoma i započinjanje liječenja smanjuju rizik lošeg perinatalnog ishoda s kojim su infekcije mokraćnog sustava tijekom trudnoće povezane.

Infekcije mokraćnog sustava tijekom trudnoće utječu na perinatalni ishod. Incidencija infekcija mokraćnog sustava tijekom trudnoće slična je kao i u negravidnih žena, ali su češće reinfekcije. Neliječene infekcije mokraćnog sustava mogu dovesti do prijevremenog porođaja, prijevremenog prsnuća plodovih ovoja, korionitisa, amnionitisa te novorođenačkih infekcija. 

U Klinici za ženske bolesti i porođaje KBC-a Zagreb prikupljeni su i obrađeni podatci o trudnicama koje su rodile u razdoblju od lipnja 2012. godine do prosinca 2014. godine, a koje su u svojoj medicinskoj dokumentaciji imale nalaze urinokulture, kao i podatke o liječenju te ponovljenim kontrolnim nalazima. Prikupljeni su i analizirani podatci o perinatalnom ishodu iz 8102 trudnoće te 8207 novorođenčadi. Asimptomatska bakteriurija bila je prisutna u 336 trudnica (4,1%). Većina trudnica je primala antibiotsku terapiju, a simptomatsku bakteriuriju razvilo je 75 pacijentica. Akutni cistitis bio je prisutan u 54 trudnice (0,67%), a pijelonefritis u 21 trudnice (0,26%). Pijelonefritis je najčešće bio dijagnosticiran tijekom drugog tromjesečja. Najčešći uzročnik infekcije izoliran iz urina bila je E. coli (u 14 trudnica s pijelonefritisom, odnosno 66,7%). Od drugih uzročnika češće su bili izolirani Klebsiella i Enterobacter species te B hemolitički streptokok grupe B. Sve trudnice sa simptomatskom bakteriurijom su liječene antibioticima. Ukupno prijevremenih porođaja bilo je 632 (7,8%), od čega su 2 prijevremena porođaja bila u trudnica s pijelonefritisom. Zbog malenog broja statistička znakovitost nije pokazana. Nije bilo razlike u učestalosti prijevremenog porođaja, porođajnoj masi novorođenčeta, neonatalnih infekcija. 
S obzirom da su sve trudnice sa simptomatskom bakteriurijom primile antibiotsku terapiju smatramo da pravovremeno prepoznavanje simptoma i započinjanje liječenja smanjuju rizik lošeg perinatalnog ishoda s kojim su infekcije mokraćnog sustava tijekom trudnoće povezane.
 
Franjo Grgić, Velena Radošević