x
x

Nedostatak joda kod trudnica

  11.02.2015.

Problem neadekvatnog unosa joda u mnogim zemljama je riješen jodiranjem soli. Međutim, još nije jasno je li unos joda obogaćenom soli dovoljan kako bi zadovoljio potrebe trudnica budući da su tijekom trudnoće potrebe za ovim elementom otprilike 50 % veće.

Nedostatak joda kod trudnica
Preporuka istraživača je da nedostatak joda treba liječiti prije začeća, odnosno, tijekom planiranja trudnoće.Zato je u Austriji provedeno istraživanje na 246 žena u različitim fazama trudnoće kojima je status joda određen analizom urina. 

Analiza je pokazala da je primjerenu koncentraciju joda u urinu (150-249 μg/L) imalo samo 14 % ispitanica, dok je 81 % njih imalo nisku koncentraciju, što ukazuje na nedostatak joda u organizmu. S druge strane, 5 % ispitanica pokazalo je visoku razinu joda u urinu. 

Trudnice koje su uzimale dodatke prehrani s jodom pokazale su nešto bolji status joda, no on i dalje nije bio dovoljan kako bi se normaliziralo izlučivanje urinom. Stoga je zaključeno kako bi nedostatak ovog elementa trebao liječiti prije začeća, odnosno, tijekom planiranja trudnoće. 

Inače, jod je vrlo bitan za razvoj mozga djece prije rođenja, te njegov ozbiljan deficit može uzrokovati kretenizam. 

Izvor: European Journal of Clinical Nutrition

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Plivit C 1000 PlusMaxirinoGastal
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT total energy
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: