x
x

HFD: Imaju li trudnice pouzdane informacije o bezreceptinim lijekovima?

  11.03.2015.

Hrvatska po prvi puta ima statističke podatke o obrascima ponašanja trudnica u Hrvatskoj, kada je riječ o primjeni bezreceptnih lijekova i drugih proizvoda u samoliječenju! Podaci su prikupljeni u okviru nacionalnog javnozdravstveno-edukativnog Projekta SUTRA, koji se već godinu dana provodi u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Agencije za lijekove i medicinske proizvode, zahvaljujući kojem trudnice mogu prisustvovati besplatnim edukativnim predavanjima interdisciplinarnog tima brojnih liječnika i farmaceuta! Projekt se nastavlja provoditi i 2015. godini!

HFD: Imaju li trudnice pouzdane informacije o bezreceptinim lijekovima?

Što je to odgovorno samoliječnje?

Pacijent kod blažih zdravstvenih tegoba koristi lijekove i proizvode dostupne bez recepta, koji su sigurni i učinkoviti ukoliko se koriste prema uputama.

Svjetska Zdravstvena Organizacija (WHO) je prije gotovo 2 desetljeća prva definirala pojam odgovornog samoliječenja (responsible self-medication), u kojem pacijent kod blažih zdravstvenih tegoba koristi lijekove i proizvode dostupne bez recepta, koji su sigurni i učinkoviti ukoliko se koriste prema uputama. Samoliječenje nikako ne podrazumijeva izbjegavanje liječnika ili ljekarnika u sustavu traženja rješenja kod zdravstvenih tegoba, nego dapače još više zahtijeva angažiranost (i informiranje) zdravstvenih djelatnika u proces liječenja i izvan okvira propisane konvencionalne farmakoterapije, uz suradnju s ostalim važnim članovima medicinskog tima, u svrhu što boljeg terapijskog ishoda.

Projekt SUTRA-Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u organizaciji HFD-a

U vremenima kada i nacionalna zdravstvena tijela diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku, propagiraju samoliječenje kao metodu “rasterećivanja” hitne medicinske skrbi kako bi se ona mogla kvalitetnije i duže baviti zahtjevnijim i ozbiljnijim tegobama, javlja se opasnost od neinformiranog, neracionalnog, nekontroliranog i rizičnog uzimanja niza bezreceptnih proizvoda, posebice u trudnoći!

Trudnice su posebno osjetljiva skupina pacijenata koja je iznimno sklona samoliječenju, što zahtijeva posebni oprez svih zdravstvenih djelatnika koji su uključeni u perinatalnu skrb! U vremenima kada i nacionalna zdravstvena tijela diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku, propagiraju samoliječenje kao metodu “rasterećivanja” hitne medicinske skrbi kako bi se ona mogla kvalitetnije i duže baviti zahtjevnijim i ozbiljnijim tegobama, javlja se opasnost od neinformiranog, neracionalnog, nekontroliranog i rizičnog uzimanja niza bezreceptnih proizvoda, posebice u trudnoći!

Hrvatska se pokazala iznimno osviještenom o problematici samoliječenja u trudnoći, pokrenuvši edukativno-javnozdravstveni projekt SUTRA-Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Agencije za lijekove i medicinske proizvode, u kojem je interdisciplinarni tim od 10 zdravstvenih djelatnika (ginekolozi, dermatolozi, pedijatri, magistri farmacije, medicinski biokemičari) tijekom cijele godine kontinuirano provodio sustavnu edukaciju trudnica o prednostima i rizicima primjene bezreceptnih proizvoda. Cilj Projekta SUTRA je potaknuti trudnice na odgovornu i racionalnu primjenu bezreceptnih lijekova i ostalih metoda samoliječenja u trudnoći i tijekom dojenja, kako bi bile maksimalno sigurne da nema rizika po mamu i bebu!

Koji bezreceptni liijekovi se najviše koriste u trudnoći?

Prema rezultatima anketa, od bezreceptnih lijekova uvjerljivo se najviše tijekom trudnoće koriste analgetici, lijekovi kod nadražaja i boli grla i ždrijela, dekongestivi, antacidi, a potom kombinirani pripravci kod prehlade, lijekovi kod opstipacije, antihistaminici i dr.

Na statističkom uzorku od 190 trudnih ispitanica (anonimni anketni upitnici) dokazano je kako trudnice u Hrvatskoj smatraju ovakav oblik edukacije o lijekovima i ostalim bezreceptnim proizvodima iznimno vrijednim, potrebitim i korisnim za njihovu sigurnost tijekom trudnoće! Edukativna predavanja u okviru Projekta SUTRa, koja drže liječnici i farmaceuti, pružaju trudnicama vrlo vrijedne informacije temeljene na medicinskim dokazima o svim rizicima i mogućnostima samoliječenja, u skladu s najnovijim znanstveno-stručnim spoznajama!

Prema rezultatima anketa, od bezreceptnih lijekova uvjerljivo se najviše tijekom trudnoće koriste analgetici (lijekovi protiv bolova), lijekovi kod nadražaja i boli grla i ždrijela, dekongestivi (lijekovi protiv začepljenosti nosa), antacidi (lijekovi za neutralizaciju želučane kiseline), a potom kombinirani pripravci kod prehlade, lijekovi kod opstipacije (zatvora), antihistaminici (lijekovi protiv alergije) i dr.

Nadalje, trudnice u Hrvatskoj u značajnom postotku koriste vitamine i minerale, biljne čajeve, druge dodatke prehrani, probiotike, eterična i biljna ulja, biljne lijekove, homeopatske lijekove, i dr.

Nažalost, dokazano je kako postoji i velika potreba da se trudnice educira i potakne da i same vode više brige o određenim informacijama koje su osobito važne tijekom trudnoće (poput vrijednosti glukoze u krvi ili krvnog tlaka) kako bi bile opreznije u samoliječenju i uzimanju raznih pripravaka, uvijek se konzultirale s liječnikom ili ljekarnikom, te pravovremeno reagirale u slučaju rizika od preklamspije, eklampsije ili gestacijskog dijabetesa.

Edukacija temeljena na medicinskim dokazima od strane zdravstvenih djelatnika i otvoreni razgovor s liječnikom ili ljekarnikom su najučinkovitija metoda sprječavanje mogućih zdravstvenih rizika po majku i dijete, te neželjenih ishoda samoliječenja u trudnoći!

Neki od komentara iz projekta SUTRA

  •  „Veoma zanimljivo i edukativno, nešto na što bi svaka mama i buduća trudnica trebala ići.“
  •  „Konačno jedno predavanje sa stručnim osobljem i obrađenim svim važnim temama.“
  •  „Tečaj je jako koristan za sve trudnice, pogotovo prvorotkinje. Odličan odabir tema i predavača.“
  •  „Vrlo pohvalno, odlično organizirano i izvrsno da trudnice imaju mogućnost izravnog susreta sa stručnjacima i postavljanja pitanja.“
  •  „Tečaj je stvarno edukativan! Dobila sam puno korisnih informacija!“
  •  „Tečaj je jako informativan, ponajviše za trudnice prvorotkinje. Ništa ne bih izmijenila, jer su sve teme podjednako informativne.“

Novo predavanje zakazano je za termin: 23. ožujka 2015. u 16h u Cinestar kinu Branimir Centra u Zagrebu.

Broj mjesta je ograničen, stoga trudnice i sve one koji poznaju neku trudnicu, požurite s prijavom za besplatno predavanje na www.sutra.com.hr.