x
x

Ulkusna bolest - prikaz bolesnika

  Željko Razum, dr. med., spec. obiteljske medicine

  06.10.2014.

Cilj prikaza ovog slučaja je trajna edukacija. Slučaj prikazuje hodogram dijagnostike i liječenja pacijenta sa ulkusnom bolesti.

Ulkusna bolest - prikaz bolesnika

Prikaz slučaja

Osobna anamneza : pacijent star 51 godinu, muškarac, do sada nije teže bolovao. Oženjen, otac 2 djece. Do sada nije bolovao od nikakvih bolesti. Zaposlen kao serviser mjernih uređaja.
 
Navike: ne puši, ne uzima nikakve lijekove. Alkohol prigodno.
 
Obiteljska anamneza: majka umrla zbog gangrene nogu i generalizirane ateroskleroze
 
Tijek bolesti: pacijent dolazi u ambulantu obiteljske medicine 17.01.2014. i navodi da je primijetio da mu je stolica crna. Bolove negira. U kliničkom pregledu bez bola i bez osobitosti. Upućčen je na standardni laboratorij koji je bio uredan osim što se registrira blaga anemija sa hemoglobinom 118 i E 3,84. Hemokult u 2 navrata negativan i 1x pozitivan.
 
20.01.2014. učinjen ultrazvuk trbuha  – nalaz uredan.
 
29.01.2014. učinjena gastroskopija koja pokazuje krvareći ulkus duodenuma i hijatalnu herniju. U terapiju uveden inhibitor protonske pumpe  40 mg 2x dnevno.
 
10.02.2014. prispijeće nalaza biopsije želuca koji pokazuje Helicobacter pylori infiltraciju. U terapiju je uveden amoksicilin i klaritromicin uz inhibitor protonske pumpe prema važećim smjernicama Hrvatskog gastroenterološkog društva 
 
03.05.2014. kontrolna gastroskopija pokazuje refluks ezofagitis, hijatalnu herniju i postulcerozni bulbitis.
Klinički pacijent se osjeća dobro, simptoma nema. Preporučena terapija je inhibitor protonske pumpe u dozi od 20 mg dnevno do gastroskopije koja je dogovorena za 8 -9 mjeseci. Preporučena je promjena životnih navika u smislu ukidanja alkoholnih pića, kave i  laganija ishrana.

Rasprava

Slučaj prikazuje pomalo atipičnog bolesnika kojeg u obiteljskoj medicini srećemo relativno rijetko s obzirom da su pacijenti obično sa simptomima. Ovdje se radi o klinički asimptomatskom bolesniku koji se slučajno zabrinuo radi crne stolice. Kontrolna gastroskopija je učinjena u svrhu procjene zaraštanja cijeljenja ulkusa. Histološka dijagnostika je zlatni standard u određivanje  Helicobacter pylori (HP) infekcije. Infekcija s HP je najčešća infekcija u ljudi - zaraženo je više od 50% ukupne ljudske populacije.
HP je glavni uzročnik kroničnog gastritisa (kronične upale želuca).
Više od 95% čireva dvanaesnika i više od 70% čireva želuca u uzročnoj je vezi s HP-infekcijom.
Izlječenje HP-infekcije znatno smanjuje rizik opetovanih pojava čireva. 
Rizik tvorbe raka želuca veći je u HP-pozitivnih bolesnika.
Pri terapiji HP-infekcije koriste se uvijek kombinacije lijekova.

Literatura

Smjernice Hrvatskog gastroenterološkog društva

www.plivamed.net

Medicinska dokumentacija pacijenta