x
x

Prikaz slučaja dva bolesnika - ulkus dvanesnika i oštećenje želučane sluznice

  prof.dr.sc. Sandra Milić, dr.med, specijalist gastroenterolog

  12.12.2011.

Peptična ulkusna bolest spada među najčešće gastrointestinalne bolesti. Na zbrinjavanje (dijagnostiku i liječenje) peptične ulkusne bolesti i dalje se troše izrazito velika novčana sredstva. Najugroženija je uglavnom radno aktivna populacija ljudi (u dobi između 30 i 60 godina). Prije znatno češća u muškaraca, danas se učestalost peptične ulkusne bolesti postupno izjednačava u oba spola. Pročitajte zanimljive prikaze slučajeva bolesnika s peptičkim ulkusom i oštećenjem želučane sluznice nastale nakon primjene nesteroidnih antireumatika.

Prikaz slučaja dva bolesnika - ulkus dvanesnika i oštećenje želučane sluznice

Prikaz slučaja bolesnika s ulkusom dvanesnika

Bolesnik H.M., 48  godina

Iz  anamneze:  Bolesnik se tuži na oštre bolove u žličici unazad mjesec dana sa širenjem pod desni rebrani luk i u leđa. Pojačavaju se nakon obroka, a povremeno su praćeni žgaravicom i podrigivanjem, naročito nakon obilnijeg obroka i noću.  Slične tegobe imao  je i ranije, naročito u proljeće i jesen. Povremeno je uzimao Gastal®,  na što bi tegobe prestajale, ali zadnjih mjeseca dana, bolovi se pojačavaju.

Funkcije i navike: dobrog je apetita, ali ne jede zbog bolova i smršavio je 4 kilograma, stolica je redovita i normalne boje, puši 20  godina do 40 cigareta na na dana, alkohol ne konzumira.

U obiteljskoj anamnezi: otac je imao ulkus želuca.

Iz statusa: TT 77 kg, TV 188 cm, ITM 21,8kg/m2, RR 130/90mm Hg, puls 76 /min. Kardijalno kompenziran. Palpatorno bolnost u epigastriju te pod desnim rebranim lukom, bez organomegalije. 

Od  laboratorijskih  vrijednosti: vrijednosti hemograma i ostali biokemijeki nalazi su u  razini referentnih vrijednosti.

S obzirom na simptome i fizikalni nalaz bolesnik je upućen na ultrazvuk abdomena te ezofagogastroduoednoskopiju. Ultrazvuk abdomena pokazuje normalan prikaz trbušnih organa. Ezofagastroduodenoskopski prikaže se ulkus dvanaesnika (slika 1), a brzi ureaza test za dokaz Helicobacter pylori infekcije je pozitivan.

Terapija:  S obzirom na postavljenu  dijagnozu ulkusa dvanesnika (Helicobacter pylori pozitivan) u bolesnika je preporučena apsolutna zabrana pušenja te provođenje eradikacijske terapije Helicobacter pylori infekcije po shemi: inhibitor protonske crpke i dva antibiotika:

pantoprazol 2x40 mg tbl.,

amoksicilin 2x1000 mg tbl. i

klaritromicin 2x500 mg tbl. tijekom 7 dana,

a potom još pantoprazol 40 mg još 21 dana.

Četiri tjedna po završetku terapije nužna je provjera eradikacije Helicobacter pylori infekcije izdisajnim testom ili antigenom u stolici. U bolesnika je sve učinjeno po preporukama. Bolesnik je bez tegoba, a Helicobacter pylori je eradiciran (antigen u stolici je negativan).

Prikaz slučaja bolesnice s oštećenjem želuca nesteroidnim antireumaticima (NSAR)

Bolesnica V.M, 67 godina 

Iz anamneze: Bolesnica se javlja na pregled jer je pred tri dana u dva navrata imala crnu katranastu  stolicu te je osjetila slabost i malaksalost. No, uz mirovanje, laganiju prehranu, dan pred pregled nije imala stolicu, a na dan pregleda  normalne, smeđe boje. Slične tegobe je imala i pred dvije godine, a i tada je, i kao i sada, uzimala zadnjih nekoliko tjedana povremeno 3-4 tbl diklofenak retarda 100mg/dan i  ibuprofena 600 mg zbog poliartralgija. Stalno ima osjećaj težine i napuhanost u žličici. Srčani je bolesnik te uz kardijalnu terapiju uzima i Andol® 100 mg.

Funkcije i navike: apetit  joj je u zadnje vrijeme slabiji, ali nije smršavila, stolica do sada redovita i normalne boje, osim pred dva dana kada je bila crna, ne puši i ne konzumira alkohol.

Obiteljska anamneza: bez osobitosti.

Iz fizikalnog nalaza:  TT 66 kg, visina 161 cm, ITM 25,1 kg/m2 RR 130/80 mmHg, puls 91/min, kardijalno je kompenzirana, bljeđe kože i vidljivih sluznica. Palpatorno lagana bolnost u epigastriju, bez organomegalije.

Iz laboratorijskih nalaza: hemoglobin 95 g/L, hematokrit 0,30, ureja 9,1 mmol/l, ostali laboratorijski nalazi u referentnim vrijednostima.

Prema anamnezi, kliničkoj slici i laboratorijskim nalazima ordinirana je hitna ezofagogastrodudenoskopija koja je pokazala erozije želuca uzrokovane NSAR-om ( slika 2.)

Terapija: S obzirom da prema algoritmu (Lanza F. ACG Practice Guidelines, 2009) bolesnica ima povećani rizik za NSAR komplikacije u probavnom sustavu (komplikacije ulkusne bolesti u povijesti bolesti, osobito ako su nedavne, dob iznad 65 godina,visoke doze NSAR-a, istovremeno uzimanje salicilata (i u malim dozama), kod nje je indicirano, ako se NSAR ne može ukinuti, trajno uzimanje inhibitora proronske crpke u punoj dozi, pr. pantoprazol 40 mg.

VEZANI SADRŽAJ > <