x
x

Kliničke karakteristike bolesnika s dvostrukim pilorusom

  06.03.2015.

Dvostruki pilorus (DP) oblik je gastroduodenalne fistule koji se sastoji od kanala koji spaja antrum želudca s dvanaesnikom i najčešće nastaje u sklopu peptičke ulkusne bolesti.

Kliničke karakteristike bolesnika s dvostrukim pilorusom

Prevalencija ovog entiteta, kao i longitudinalno praćenje ovih bolesnika u zemljama zapadne hemisfere nepoznati su. Proveli smo retrospektivno ispitivanje s ciljem analize demografskih, kliničkih i endoskopskih karakteristika bolesnika s DP-om.

U periodu od 2008. do 2013. godine učinjeno je 23.836 ezofagogastroduodenoskopija kod 16.759 bolesnika. Otkriveno je 6 bolesnika s DP-om (prevalencija 0,04%), koji su praćeni od 8 do 72 mjeseca.

Kod 87% bolesnika radilo se o komplikaciji krvarenja iz gornjeg dijela probavne cijevi. U 83% slučajeva orificij fistule bio je smješten na maloj krivini antruma želudca. Tijekom vremena praćenja nismo registrirali cijeljenje fistula.

Zaključujemo da je DP vrlo rijedak entitet, s benignim tijekom bolesti. Prisutnost komorbiditeta i ulcerogeni lijekovi imaju važnu ulogu u nastanku DP-a, dok vrijednost eradikacije Helicobatera pylori u ovom kontekstu ostaje nejasna.

Hrvoje Iveković, Radovan Prijić, Bojana Radulović, Pave Markoš, Tomislav Brkić, Rajko Ostojić, Nadan Rustemović