x
x

Liječenje lokaliziranog raka prostate: dugoročni rezultati istraživanja

  18.04.2023.

Nakon 15 godina smrtnost specifična za rak bila je oko 3% u sve tri skupine - prostatektomija, radioterapija i aktivno praćenje.

Liječenje lokaliziranog raka prostate: dugoročni rezultati istraživanja

U ispitivanju ProtecT, 1643 muškarca s lokaliziranim, uglavnom niskorizičnim rakom prostate (77% s Gleasonovim zbrojem 6) randomizirano je na jednu od skupina: radikalna prostatektomija, radioterapija s neoadjuvantnom deprivacijom androgena ili aktivno praćenje temeljeno prvenstveno na vrijednostima PSA (prostata-specifični antigen). U prethodno objavljenim nalazima, mortalitet specifičan za rak prostate (≈1%) i ukupni mortalitet (≈10%) bili su slični u tri skupine nakon 10 godina (N Engl J Med. 2016 Oct 13;375(15):1415-1424. doi: 10.1056/NEJMoa1606220).

U nastavku istraživanja i perioda praćenja od 15 godina istraživači su zaključili sljedeće:

  • Smrtnost specifična za rak prostate bila je slična u sve tri skupine (≈3%).
  • Sveukupna smrtnost bila je slična u svim skupinama (≈22%).
  • Metastaze su se češće razvijale u skupini aktivnog praćenja (9,4%) nego u druge dvije skupine (≈5%).
  • 61% pacijenata pod aktivnim nadzorom imalo je prostatektomiju ili radioterapiju.
  • Ponovna procjena statusa rizika sugerira da je jedna trećina pacijenata imala srednje ili visokorizičnu bolest na početku; unatoč tome, smrtnost specifična za rak prostate u ovih muškaraca nije bila značajno viša s aktivnim nadzorom nego s prostatektomijom ili radioterapijom.

U posebnom članku opisani su dugotrajni simptomi o kojima su izvještavali bolesnici. Podaci su složeni jer su se simptomi ponešto mijenjali tijekom vremena, a kod više od polovice pacijenata pod aktivnim nadzorom na kraju je provedeno radikalno liječenje. Međutim, između 7. i 12. godine praćenja, inkontinencija urina i erektilna disfunkcija bili su češći u skupini u kojoj je provedena prostatektomija u odnosu na druge skupine (za ≈5-10 postotnih bodova), a inkontinencija stolice bila je češća u skupini radioterapije (za ≈5 postotnih bodova).

Bolesnici su u ovo ispitivanje uključivani između 2001. i 2009., a od tada se mnogo toga promijenilo u procjeni povišenog PSA i liječenju raka prostate te intenzitetu aktivnog nadzora. Usprkos tome, ispitivanje potvrđuje povoljne ishode s aktivnim nadzorom u slučaju niskorizičnog lokaliziranog raka prostate. Aktivni nadzor se također činio usporedivim s početnim radikalnim liječenjem kod bolesnika čiji tumori nisu bili niskog stupnja, međutim, studija nije imala dovoljnu snagu da bi se došlo do konačnih zaključaka za tu podskupinu.

Hamdy FC et al. Fifteen-year outcomes after monitoring, surgery, or radiotherapy for prostate cancer. N Engl J Med 2023 Mar 11; [e-pub]. (https://doi.org/10.1056/NEJMoa221412)

Sartor O. Localized prostate cancer — Then and now. N Engl J Med 2023 Mar 11; [e-pub]. (https://doi.org/10.1056/NEJMe2300807)