x
x

Program podrške osobama s multiplom sklerozom

  Ksenija Sokol, mag. pharm.

  31.01.2017.

Program MS MREŽA šalje sljedeću poruku osobama s multiplom sklerozom (MS): Budite i dalje zaposleni, brinite o svojoj obitelji, bavite se sportom te odlazite na putovanja. Vi možete i dalje voditi svoj život samostalno i aktivno, a mi vam u tome želimo biti podrška.

Program podrške osobama s multiplom sklerozom

Oboljelima od multiple skleroze potreban je program podrške

Hrvatska se pridružila velikoj međunarodnoj zajednici zemalja koja pruža podršku osobama s multiplom sklerozom (MS) zahvaljujući PLIVI/TEVI. Naime, TEVA provodi programe podrške pacijentima u 30 zemalja širom svijeta i time pomaže velikoj skupini od oko 300.000 osoba lakše se nositi s kroničnim bolestima. Najveći i najrašireniji program je program podrške osobama s MS-om koje su na terapiji Tevinim lijekom COPAXONE® kako bi lakše prebrodili poteškoće koje obilježavaju njihove živote.

Program podrške pacijentima u Hrvatskoj zove se MS MREŽA jer je pacijent u središtu, a za njega se brinu članovi tima za podršku MS MREŽA. Program se sastoji od osobnih razgovora pacijenta s medicinskom sestrom ili razgovora telefonom, koji su pažljivo vremenski planirani, kako bi pacijent dobio podršku u pravo vrijeme i uz punu pažnju medicinske sestre. Osim planiranih razgovora, pacijentima u programu MS MREŽA na raspolaganju je niz edukativnih materijala koji se bave raznim aspektima života s MS-om. Također, na raspolaganju su im usluga savjetovanja putem besplatnog  telefona 0800 200 160 i e-pošte na adresi info@ms-mreza.com. Partner Plivi/Tevi u provođenju ovog programa širom Hrvatske je tvrtka Martifarm, koja se prva u Hrvatskoj osposobila za provođenje programa podrške pacijentima.

Program MS MREŽA provode educirani stručnjaci

Medicinske sestre koje provode Program prošle su obaveznu dvodnevnu edukaciju koja uključuje predavanja o samoj bolesti, načinu liječenja, o lijeku Copaxone i njegovoj primjeni, mogućim nuspojavama i načinu sprečavanja pojave nuspojava, odnosno rješavanja posljedica nuspojave te obavezne prijave nuspojava. Edukacija je uključila nezaobilazno područje etike u provođenju programa vezano uz zaštitu osobnih podataka. Također, medicinske sestre dobile su trening iz područja korištenja edukativnog tiskanog materijala namijenjenog pacijentu, a koji uključuje knjižicu o primjeni lijeka Copaxone i njezi kože, Dnevnik primjene lijeka Copaxone te raznih letaka koji obrađuju razna područja – od upute za pravilnu primjenu injekcija, rješavanje poteškoća na mjestu uboda, ranog prepoznavanja depresivnih stanja, rješavanja problema povezanih s mokraćnim mjehurom, savjeta o postupanju s lijekom Copaxone za vrijeme putovanja i slično.

Dodatno, medicinske sestre prošle su jednodnevni tečaj pod nazivom Motivacijski intervju s praktičnim vježbama na stvarnim primjerima iz prakse. Tehnika motivacijskog intervjuiranja osposobljava za učinkovitije vođenje razgovora s pacijentom kako bi se postigla njegova intrinzična motivacija za pridržavanje uzimanja terapije točno onako kako mu je propisano.


Bitno je poboljšati adherenciju

Razlozi neodgovarajuće adherencije kod pacijenata s MS su vrlo raznoliki, a posljedica neredovitog uzimanja terapije je pogoršanje bolesti te je često potrebno i bolničko liječenje.

TEVA je angažirala multidisciplinarni tim vodećih svjetskih stručnjaka, predvođenih s Prof. Donaldom Moriskyjem s američkog sveučilišta UCLA da kreira alate za rano prepoznavanje rizika od neredovitog uzimanja terapije. Uz to, kreirali su prijedloge rješenja koja bi osobama s MS pomogla u prevladavanju poteškoća koje dovode do privremenog ili stalnog prekida uzimanja terapije. Rješenja su sastavni dio programa podrške pacijentima „MS MREŽA“, a provode ih medicinske sestre iskusne u radu s pacijentima s MS.

COPAXONE

COPAXONE® je lijek u obliku injekcija pripremljenih za primjenu te ga osobe s MS-om trebaju ubrizgati same. Prilikom prvog propisivanja ovog lijeka od strane liječnika specijalista neurologa, osobe s MS-om dobiju detaljan trening o bolesti i lijeku te načinu primjene lijeka. No kad pacijent dođe kući, često ima potrebu provjeriti kako pravilno ubrizgati injekciju te što treba učiniti ako se pojavi neka reakcija na uzimanje lijeka. Tada mu je na raspolaganju podrška u vidu Programa MS MREŽA.

Interaktivna prezentacija: COPAXONE®

Za lakšu primjenu injekcija lijeka COPAXONE® posebno je dizajniran autoinjektor CSYNC®, koji olakšava aplikaciju, osobito na teže dostupnim mjestima. Lijek se ubrizgava u potkožno tkivo u 7 različitih područja na tijelu i od velike je važnosti svaki puta mijenjati mjesta uboda.

O načinu ubrizgavanja lijeka, njezi kože na mjestu uboda, pripremi za putovanje ili prevladavanje najčešćih poteškoća vezanih uz terapiju MS-a, pacijentima sada stoji na raspolaganju:

„MS MREŽA, Vaš tim za podršku“!

Literatura

Tan H et al. Impact of adherence to disease-modifying therapies on clinical and economic outcomes among patients with multiple sclerosis Adv Ther. 2011;28(1):51–61.