x
x

Nacionalni dan oboljelih od multiple skleroze, 26. 9.

  25.09.2017.

Oboljeli od multiple skleroze u Republici Hrvatskoj 26. rujna obilježavaju svoj Nacionalni dan. Tradicija obilježavanja tog dana datira od 1979. godine, kada je 26. rujna, uz prisustvovanje oboljelih od MS-a i neurologa iz Rijeke i Zagreba, osnovano prvo “Udruženje za pomoć oboljelima od multiple skleroze i srodnih bolesti SR Hrvatske”.

Nacionalni dan oboljelih od multiple skleroze, 26. 9.

U Hrvatskoj od ove bolesti boluje oko 6000 osoba, pri čemu njih 2107, prema podacima Registra osoba s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ima invaliditet zbog navedene bolesti. 

Velik broj pitanja vezanih uz kvalitetu života oboljelih je do danas ostalo otvoreno. Unatoč povećanom napretku i cjelokupnom poboljšanju na području zdravstva, mnogi se oboljeli susreću s velikim nejednakostima u pogledu liječenja, njege i kvalitete života. Kako bi se borili protiv tih nejednakosti, potrebno je prikupiti informacije o čimbenicima koji su korijen problema.

Pravovremeno liječenje oboljelih osoba, odmah po uspostavi dijagnoze, od iznimne je važnosti. Iz tog se razloga multiplu sklerozu mora osvijestiti kao jedan od javnozdravstvenih prioriteta.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr