x
x

Pušenje povezano s rizikom za razvoj drugog karcinoma

  David Čičić, dr. med.

  12.11.2014.

Pušenje cigareta je poznati rizični čimbenik za razvoj maligne bolesti - karcinoma pluća, mokraćnog mjehura, bubrega te glave i vrata. Međutim, novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Clinical Oncology pokazuje da pušenje cigareta prije dijagnoze prvog karcinoma povećava rizik za razvoj drugog karcinoma 3,3 – 5,3 puta.

Pušenje povezano s rizikom za razvoj drugog karcinoma
Ovo istraživanje naglašava važnost prestanka pušenja kod svih pušača, uključujući i onih koji su preživjeli rak.

U usporedbi s nepušenjem, pušenje ≥20 cigareta na dan bilo je povezano s 3,26 puta većim rizikom za razvoj drugog karcinoma kod osoba koje su preživjele stadij I karcinoma pluća, 3,67 puta većim rizikom kod osoba s prvom dijagnozom karcinoma mokraćnog mjehura, 4,45 puta većim rizikom kod osoba s prvim karcinomom glave i vrata i 5,33 puta većim rizikom kod osoba s prvim karcinomom bubrega.

Autori su analizirali podatke 2552 bolesnika u stadiju I karcinoma pluća, 6386 bolesnika s karcinomom mokraćnog mjehura, 3179 s karcinomom bubrega i 2967 s karcinomom glave i vrata iz pet kohortnih istraživanja. Petogodišnja kumulativna incidencija drugog karcinoma povezanog s pušenjem iznosila je 3-8% među preživjelima.

Pušenje cigareta predstavlja rastući javnozdravstveni problem. Povezano je s 30% svih smrti od karcinoma i povećanim rizikom za razvoj najmanje 17 vrsta raka. Ovo istraživanje naglašava važnost prestanka pušenja kod svih pušača, uključujući i onih koji su preživjeli rak.

 

VEZANI SADRŽAJ > <