x
x

Terry Fox Run prikupio sredstva za istraživanja raka u Institutu Ruđer Bošković

  29.09.2017.

Poznatu međunarodnu akciju, koja je u proteklih 17 godina okupila više od 100.000 sudionika u Hrvatskoj, 24. 9. je trčanjem, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikla te kupnjom majica s vizualom akcije podržalo više od 6 000 građana.

Terry Fox Run prikupio sredstva za istraživanja raka u Institutu Ruđer Bošković

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi skupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

„Terry Fox je bio Kanađanin koji je nadahnuo mnoge ljude, a Terry Fox trka u Zagrebu je zaista nadahnjujuća akcija“, izjavio je veleposlanik Kanade u Hrvatskoj, NJ.E. Daniel Maksymiuk.

Osim što se ove godine obilježava punoljetno izdanje utrke, slavi se i 150. rođendan Kanade, 50. rođendan Hrvatske lige protiv raka i 20. rođendan MPG-a.

Cilj je utrke Terry Fox Run prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te pomoć oboljelima od te opake bolesti, a dosad je prikupljeno više od 6.300.000 kuna. Cjelokupni iznos prikupljen u okviru ovogodišnjeg izdanja donirat će se Institutu Ruđer Bošković u svrhu daljnjeg istraživanja raka.

Podršku ovogodišnjem izdanju pokroviteljstvima su iskazali Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Središnji državni ured za šport i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.