x
x

Pomaže li motivacijski razgovor u prestanku pušenja?

  29.03.2015.

Motivacijski razgovor pomaže ljudima prestati pušiti više nego kratak savjet ili uobičajena skrb kada ih pružaju liječnici opće prakse i obrazovani savjetnici. Motivacijski razgovor koje provode liječnici opće prakse čini se uspješniji nego ako ga provode medicinske sestre ili savjetnici.

Pomaže li motivacijski razgovor u prestanku pušenja?

Dosadašnje spoznaje: Motivacijski razgovori naveliko se koriste da pomogne ljudima u prestanku pušenja. To je stil savjetovanja koje pomaže ljudima da istražuju i rješavaju svoje nesigurnosti o promjeni svoga ponašanja. Takav pristup pokušava izbjeći agresivan ili konfrontirajući pristup i umjesto toga usmjeriti ljude da odaberu mijenjati svoje ponašanje, te poticanje njihovog samopoštovanja. Cilj ovog Cochrane sustavnog pregleda je bio otkriti da li motivacijski razgovor više pomaže ljudima prestati nego kratak savjet ili uobičajena skrb, kada se koristi da pomogne ljudima prestati pušiti.

Obilježja studija: Ovo je obnovljena verzija postojećeg Cochrane sustavnog pregleda. Autori su tražili nove studije za dodati ovome pregledu, koje su objavljene do kolovoza 2014., i pronađeno je 14 novih studija. Sada je dvadeset i osam nasumičnih kontroliranih studija uključeno u ovaj pregled. Uključene su studije gdje su sudionici bili korisnici duhana; pod uvjetom da sudionici nisu bili trudnice ili adolescenti; da je intervencija koja se ispituje bazirana na temelju motivacijskih načela intervjuiranja; ako istraživanje uključuje neku vrstu praćenja intervencije motivacijskog intervjuiranja, kao što je edukacija osoblja ili mjera kvalitete savjetovanja, ili oboje; ako je u durguoj skupini za kontrolu / usporedbu ispitan kratak savjet ili uobičajena skrb; i ako je studija prikazala rezultate za apstinenciju od pušenja u roku od najmanje šest mjeseci nakon početka programa. Sve ove studije uključile su ukupno 16.803 korisnika duhana. Dvije studije su uključile korisnike bezdimnog duhana, a ostale su uključile pušače. Većina studija istražila je motivacijski razgovor "licem u lice", dok je sedam studija opisalo takvu podršku samo telefonom.

Ključni rezultati: Ovaj je pregled otkrio da motivacijski razgovor pomaže ljudima prestati pušiti više nego kratak savjet ili uobičajena skrb kada ih pružaju liječnici opće prakse i obrazovani savjetnici. Motivacijski razgovor koje provode liječnici opće prakse čini se uspješniji nego ako ga provode medicinske sestre ili savjetnici. Kraće seanse motivacijskog razgovora (manje od 20 minuta po jednom razgovoru) bile su učinkovitije od onih dužih. Jedna seansa takvog postupka izgleda marginalno uspješnija od više seansi, ali i daje uspješnije rezultate. Dokazi za korist od naknadne telefonske podrške bili su nejasni, i savjetovanje licem u lice nije povećalo broj ljudi koji su prestati pušiti od telefonskih savjetovanja. Oba pristupa su uspješnija od kratkog savjeta ili uobičajene skrbi.

Kvaliteta dokaza: Autori su ocijenili dokaze u ovom pregledu kao umjerene kvalitete. Ti se rezultati trebaju oprezno tumačiti zbog razlike u studijama i načinu kako su motivacijski razgovori bili provedeni. U velikom broju slučajeva bilo je teško procijeniti kvalitetu uključenih studija zbog nedostatka informacija o detaljima metoda studija. Konačno, pronađeni su određeni dokazi da je manje vjerojatno da će studije koje nisu pronašle učinak motivacijskog razgovora biti objavljene i stoga to može utjecati na rezultate.

Cochrane sustavni pregled: http://goo.gl/rvX2Ai

Cochrane sustavni pregled: http://goo.gl/rvX2Ai