x
x

Kortikosteroidi ili fizikalna terapija kod boli u ramenu?

  Klara Čičić, dr. med.

  08.08.2014.

Osobama sa sindromom sraza ramena jednako će pomoći fizikalna terapija i kortikosteroidne injekcije, no injekcije će dovesti do češćeg javljanja liječniku, objavljeno je u časopisu Annals of Internal Medicine.

Kortikosteroidi ili fizikalna terapija kod boli u ramenu?

Rhon i kolege usporedili su učinkovitost injekcija kortikosteroida i fizikalne terapije u liječenju sindroma sraza ramena te su zaključili da je ishod isti.

Nakon jedne godine terapije, obje su skupine osjetile 50%-tno poboljšanje simptoma boli i povećanje ograničenja pokreta. Ipak, osobe koje su primale injekcije češće su se javljale liječniku zbog bolova u ramenu i dolazile su po dodatne injekcije kortikosteroida.

U studiji je sudjelovalo oko 100 odraslih s unilateralnim sindromom sraza ramena iz vojnog medicinskog centra. Sudionici su randomizirani u skupinu koja je primala subakromijalne injekcije triamkinolon acetonida (40 mg) i u skupinu koja je išla na fizikalne terapije i također vježbala doma.

Impingement sindrom ili sindrom sraza najčešće nastaje pri učestalom podizanju ruke iznad glave. Pri tom pokretu dolazi do kompresije tetiva rotatorne manšete između glave nadlaktične kosti s jedne strane te gornjeg dijela lopatice s druge strane te nastaje bolni sindrom.