x
x

Križobolja - bol u donjem dijelu leđa

  09.06.2014.

Križobolja je najčešća koštano-mišićna bolest čovjeka. Usko je povezana s nepravilnim statičkim i dinamičkim opterećenjima lumbosakralne kralježnice i sa sjedilačkim načinom života.

Križobolja - bol u donjem dijelu leđa

Najčešće zahvaća radno aktivnu populaciju i predstavlja značajno opterećenje za zdravstveni sustav zbog direktnih i indirektnih troškova pa je time i socijalno-zdravstveni problem današnjice.

Najčešći klinički oblik je jednostavna, nekomplicirana, akutna križobolja, samoograničavajuće stanje koje spontano prolazi za četiri do šest tjedana i ne zahtijeva dodatnu dijagnostiku.

Žurna dijagnostička obrada i upućivanje na neurokiruršku intervenciju potrebni su u slučajevima ozbiljne spinalne patologije s tzv. alarmantnim simptomima.

U primarnoj prevenciji obiteljski liječnik treba educirati pacijente o važnosti tjelovježbe kako bi se spriječio razvoj križobolje.

U sekundarnoj prevenciji LOM treba savjetovati redovitu tjelovježbu i strategije samozbrinjavanja kako bi se spriječila kronifikacija križobolje nakon akutne epizode.

Davorka Vrdoljak