x
x

Nova vrsta smrtonosnog virusa Ebole

  Klara Čičić, dr. med.

  14.06.2014.

Francuski znanstvenici otkrili su novi Ebola virus u sjeverozapadnoj Africi, objavljeno je u časopisu New England Journal of Medicine. Sekvencionirani genom novog virusa iz područja Gvineje pokazao se drugačijim od dosadašnjih.

Nova vrsta smrtonosnog virusa Ebole

U travnju 2014. prijavljeno je 5 novih slučajeva Ebola vrućice u Gvineji i broj oboljelih raste.  Od siječnja do travnja, ukupan broj sumnjivih i potvrđenih slučajeva Ebola vrućice iznosio je 127, a 83 ljudi je umrlo.

Virus je dokazan upotrebom najnovijih moblinih „BSL-4“ laboratorija razvijenih u Njemačkoj i Francuskoj. Analizirana je virusna RNK iz uzoraka krvi 20 pacijenata te je uspoređena s 48 već poznatih Ebola virusnih genoma.

Rezultati su pokazali kako je uzročnik nedavnih epidemija novi, dosad neviđeni oblik virusa, a čini se da je virus prenesen s divlje životinje na čovjeka.

Osim toga, trenutna epidemija ukazuje na to da je endemično područje Ebola virusa šire nego što se mislilo.

Svakako treba ojačati mjere prevencije prijenosa virusa s divljih životinja na ljude te promptno identificirati takve slučajeve u području Gvineje i okolnih zemalja.

Ebola hemoragijska vrućica je vrlo teška, često smrtonosta bolest. Stopa smrtnosti kod epidemije može doseći 90%. Epidemije se primarno pojavljuju u središnjoj i zapadnoj Africi. Virus se prenosi na ljude s divljih životinja i širi se s čovjeka na čovjeka. Smatra se da je domaćin Ebola virusa šišmiš iz porodice Pteropodidae. Oboljeli zahtijevaju liječenje u jedinicama intenzivne skrbi. Ne postoji specifično liječenje niti cjepivo.