x
x

Ebola – informacije za putnike

  15.05.2015.

Rizik od izlaganja virusu ebole izrazito je malen. Na stranicama HZJZ-a objavljene su preventivne mjere za smanjivanje rizika od zaraze te savjeti osobama koje putuju ili se vraćaju iz Gvineje, Liberije ili Sijera Leonea.

Ebola – informacije za putnike

Što je ebola?

Virus ebole prenosi se izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba, bilo živih ili preminulih. U to je uključen i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do sedam tjedana nakon njihova oporavka od bolesti. Ne postoji cijepljenje protiv ebole niti specifično liječenje od bolesti.

Ebola je rijetka, ozbiljna i često smrtonosna bolest koju uzrokuje virus ebole.

Prenosi se izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba, bilo živih ili preminulih. U to je uključen i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do sedam tjedana nakon njihova oporavka od bolesti.

Bolest se može dobiti i izravnim kontaktom s krvlju i drugim tjelesnim tekućinama zaraženih divljih životinja, živih ili uginulih, poput majmuna, šumskih antilopa i šišmiša.

Virus ebole ne prenosi se zrakom poput virusa gripe.

Bolest iznenada započinje dva dana do dvadeset jednog dana nakon izlaganja virusu pojavom groznice, bolova u mišićima, slabosti, glavobolje i grlobolje.

Sljedeću fazu bolesti obilježavaju povraćanje, proljev, osip i neispravan rad jetara i bubrega. Neki pacijenti imaju obilna unutarnja i vanjska krvarenja te im više organa prestane raditi.

Ne postoji cijepljenje protiv ebole niti specifično liječenje od bolesti.

Rizik od zaraze virusom ebole i kako ga izbjeći

Virus ebole jednostavno se uništava sapunom, dezinfekcijskim sredstvima, sunčevim zrakama ili sušenjem. Pranje rublja kontaminiranog tjelesnim tekućinama u perilici za rublje uništit će virus ebole. Virus ebole živi vrlo kratko na površinama koje su na suncu ili posušenim površinama.

Čak i ako živite u zaraženim područjima ili ste putovali tamo, rizik od zaraze virusom ebole izrazito je malen, osim ako ste bili u izravnom kontaktu s tjelesnim tekućinama osoba oboljelih od ebole, odnosno živih ili uginulih životinja. U kontakt s tjelesnim tekućinama uključen je i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do sedam tjedana nakon njihova oporavka od bolesti.

Uobičajenim kontaktom s ljudima koji ne izgledaju bolesno, na javnim mjestima, ne prenosi se virus ebole. Virusom ebole ne može se zaraziti putem predmeta (osim ako su svježe kontaminirani krvlju i tjelesnim tekućinama bolesnika), namirnica (osim mesa zaraženih životinja) ili kupanjem u bazenu. Komarci ne prenose virus ebole.

Virus ebole jednostavno se uništava sapunom, dezinfekcijskim sredstvima, sunčevim zrakama ili sušenjem. Pranje rublja kontaminiranog tjelesnim tekućinama u perilici za rublje uništit će virus ebole. Virus ebole živi vrlo kratko na površinama koje su na suncu ili posušenim površinama.

Epidemija ebole u 2014. i 2015.

Rizik od izlaganja virusu ebole izrazito je malen. Preventivnim mjerama trebao bi se smanjiti rizik od zaraze.

Nakon izbijanja epidemije ebole u Gvineji, epidemija se proširila na Liberiju, Sijera Leone i Nigeriju. Ostale zemlje u kojima su zabilježeni inicijalni slučajevi ili lokalizirani prijenos ebole su Sengal, Mali, SAD, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Sve navedene zemlje, osim Sijera Leonea i Gvineje, SZO je proglasila slobodnim od ebole, nakon što je prošlo 42 dana od posljednjeg oboljelog i u međuvremenu nije prijavljena nijedna novooboljela osoba od ebole. Posljednja država u kojoj je SZO 9.5.2015. godine proglasila kraj epidemije ebola virusne bolesti je Liberija, nakon što je prošlo 42 dana otkada je sahranjena posljednja oboljela osoba kod koje je laboratorijski potvrđena ebola virusna bolest.
Svjetska zdravstvena organizacija je objavila da je do 12.svibnja 2015. na području Gvineje, Liberije i Sijera Leonea oboljelo 26.724 ljudi, od čega je 11.065 umrlo.
Trenutno postoji rizik od zaražavanja ebolom u Gvineji i Sijera Leoneu.
Epidemija ebole i dalje traje u Siera Leoneu i Gvineji, pa se u Hrvatskoj za sve putnike povratnike iz ove dvije zemlje i dalje provode mjere zdravstvenog nadzora u trajanju od 21 dan.
Sljedeće informacije namijenjene su putnicima koji putuju u zaražena područja ili se vraćaju iz njih:

Savjeti osobama koje putuju u Gvineju i Sijera Leone
Sljedećim preventivnim mjerama trebao bi se smanjiti rizik od zaraze:
• Izbjegavajte izravan kontakt s krvlju ili tjelesnim tekućinama pacijenata i umrlih bolesnika odnosno predmetima koji su svježe kontaminirani.
• Redovito održavajte higijenu ruku pranjem sapunom i tekućom vodom i/ili antisepticima.
• Izbjegavajte bliski kontakt s divljim životinjama (živim ili uginulim) i nemojte jesti meso divljih životinja.
• Izbjegavajte nezaštićene spolne odnose.
• Izbjegavajte mjesta na kojima su naseljeni šišmiši kao što su špilje, skloništa ili rudnici.
Rizik za zdravlje putnika koji putuju poslovno i turistički u te zemlje bi se znatno povisio u slučaju da osoba iz bilo kojeg razloga bude hospitalizirana, jer trenutno u bolnicama postoji rizik od dolaska u kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelih od ebole.

Savjeti osobama koje se vraćaju iz Gvineje, Liberije ili Sijera Leonea

Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti dužni ste javiti se graničnom sanitarnom inspektoru.
Rizik da ste bili izloženi virusu ebole izrazito je malen ako niste bili u bolnici u tim zemljama i ako niste sudjelovali u zbrinjavanju oboljelih od ebole.
Međutim:
Ako razvijete povišenu tjelesnu temperaturu, groznicu, proljev, osjetite neobjašnjiv umor ili druge ozbiljne simptome (npr. povraćanje, neobjašnjiva krvarenja i tešku glavobolju) unutar tri tjedna nakon povratka iz zemalja u kojima je epidemija ebole,
ili ste bili u izravnom kontaktu s tjelesnim tekućinama živih ili preminulih osoba, odnosno živih ili uginulih životinja, uključujući nezaštićen spolni odnos s bolesnicima koji su se oporavili od ebole, obavezno je da:
• Odmah potražite liječničku pomoć i napomenete gdje ste putovali jer je moguće da su simptomi rezultat zaraze virusom ebole ili nekom drugom bolešću, poput malarije, što treba odmah ispitati i započeti liječenje.
Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je da zahvaćene zemlje na izlasku iz tih zemalja provode screening preglede svih osoba sa simptomima koji odgovaraju eboli te da osobe oboljele od ebole kao i sve osobe koje su bile s njima u kontaktu ne odlaze na međunarodna putovanja.

European Commission: Outbreak of Ebola Virus Disease in Western Africa

 Izvor informacija: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr