x
x

Rizik od zaraze virusom ebole – hemoragijske vrućice u RH i dalje nizak

  21.08.2014.

Krizni stožer Ministarstva zdravlja pod predsjedanjem prim. mr. sc. dr. Marijana Cesarika, zamjenika ministra zdravlja Siniše Varge, održao je danas sastanak na temu ebole – hemoragijske vrućice zbog sumnje na pojavu te bolesti u Austriji.

Rizik od zaraze virusom ebole – hemoragijske vrućice u RH i dalje nizak
Virus ebole jednostavno se uništava sapunom, dezinfekcijskim sredstvima, sunčevim zrakama ili sušenjem.

Na sastanku je utvrđeno da je rizik od zaraze virusom ebole – hemoragijske vrućice u Republici Hrvatskoj i dalje iznimno nizak i u našoj zemlji nije zabilježen nijedan slučaj zaraze tom bolešću.

U međuvremenu, potvrđeno je kako oboljeli u Austriji ne boluju od ebole – hemoragijske groznice.

Kod osamnaest osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom u Republici Hrvatskoj i dalje nema nikakvih simptoma koji bi ukazivali na bolest ebole.

Republika Hrvatska mjere pojačanog nadzora i dalje provodi u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske komisije, još od druge polovice travnja, zbog izbijanja ebole – hemoragijske vrućice u Sierri Leone, Liberiji, Gvineji i Nigeriji.

Mjere nadzora se provode u koordinaciji s Kriznim stožerom Ministarstva zdravlja i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, a prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zakona o sanitarnoj inspekciji, te pripadajućim pravilnicima i protokolima.