x
x

Virus Chikungunya rapidno se širi zapadnom hemisferom

  Klara Čičić, dr. med.

  11.06.2014.

Virus Chikungunya širi se državama na teritoriju Karipskog otočja i Južne Amerike s oko 100 000 sumnjivih i 4 406 laboratorijski potvrđenih slučajeva bolesti. Broj oboljelih udvostručio se tijekom proteklih 2 tjedna. Izgledno je širenje epidemije u susjedne zemlje.

Virus Chikungunya rapidno se širi zapadnom hemisferom
Na infekciju treba pomisliti u bolesnika s akutnim nastupom vrućice i poliartralgije koji su putovali u epidemijom zahvaćena područja. Liječenje se temelji na hidraciji, odmoru, analgeticima i antipireticima, a oporavak traje tjedan dana iako bol u zglobovima može perzistirati. Bolest je najbolje prevenirati izbjegavanjem ugriza komarca.

Do sada su zaraze ovim virusom bile zabilježene u Africi, Aziji, Europi te područjima Indijskog i Tihog oceana. No, u prosincu 2013. godine Svjetska zdravstvena organizacija prijavila je prvi slučaj lokalnog, neimportiranog prijenosa virusa Chikungunya na zapadnoj hemisferi, točnije na karipskom otoku Sv. Martin.

Chikungunya je virusna bolest koja se prenosi ugrizom zaraženog komarca. Smatra se da su neke životinje poput glodavaca, ptica i malih sisavaca rezervoar virusa.Većina zaraženih osoba razvija simptomatsku bolest koja se očituje vrućicom, izrazito teškom bilateralnom i simetričnom poliartralgijom, glavoboljom i mučninom. Smrt od ove bolesti je rijetka. Na infekciju treba pomisliti u bolesnika s akutnim nastupom vrućice i poliartralgije koji su putovali u epidemijom zahvaćena područja. Nema specifičnog liječenja, cjepiva niti profilakse. Liječenje se temelji na hidraciji, odmoru, analgeticima i antipireticima, a oporavak traje tjedan dana iako bol u zglobovima može perzistirati.

Bolest je najbolje prevenirati izbjegavanjem ugriza komarca, a putnici bi trebali biti svjesni visokorizičnih područja.