x
x

Epidemija ebole u Ugandi

  25.10.2022.

Ebola je rijetka, ozbiljna i često smrtonosna bolest koju uzrokuje virus ebole. Prenosi se izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba, bilo živih ili preminulih. U to je uključen i nezaštićen spolni odnos s pacijentima, kod kojih je virusna nukleinska kiselina detektirana i do 193 dana nakon njihovog potpunog oporavka od bolesti.

Epidemija ebole u Ugandi

Od rujna do 21. listopada 2022. godine potvrđeno je 64 oboljelih od ebole, a umrlo je 25 bolesnika. Moguće je da je broj oboljelih i umrlih veći od broja potvrđenih slučajeva. Bolest je uzrokovana sudanskim sojem, za koji nema cjepiva. Većina oboljelih je iz pokrajine Mubende, a ima oboljelih i u drugim pokrajinama Ugande. Od 16. listopada, pokrajine Mubende i Kassanda su u trotjednoj karanteni te je otežan ulazak u te pokrajine i izlazak iz njih.

Trenutno postoji rizik od zaražavanja ebolom u Ugandi pa se u Hrvatskoj za sve putnike povratnike iz te zemlje provode mjere zdravstvenog nadzora u trajanju od 21 dana.

Savjeti osobama koje putuju u Ugandu

Sljedećim preventivnim mjerama može se smanjiti rizik od zaraze:

  • Izbjegavajte izravan kontakt s krvlju ili tjelesnim tekućinama pacijenata i umrlih bolesnika odnosno predmetima koji su svježe kontaminirani.
  • Redovito održavajte higijenu ruku pranjem sapunom i tekućom vodom i/ili antisepticima.
  • Izbjegavajte bliski kontakt s divljim životinjama (živim ili uginulim) i nemojte jesti meso divljih životinja.
  • Izbjegavajte nezaštićene spolne odnose.
  • Izbjegavajte mjesta na kojima su naseljeni šišmiši kao što su špilje, skloništa ili rudnici.

Rizik za zdravlje putnika koji putuju poslovno i turistički u zemlje u kojima je epidemija Ebole bi se znatno povisio u slučaju da osoba iz bilo kojeg razloga bude hospitalizirana, jer trenutno u bolnicama postoji rizik od dolaska u kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelih od ebole.

Savjeti osobama koje se vraćaju iz Ugande

Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti osobe koje dolaze iz zemalja u kojima ima ebole trebaju se temeljem rješenja graničnog sanitarnog inspektora podvrgnuti zdravstvenom nadzoru po ulasku u Hrvatsku.

Rizik da ste bili izloženi virusu ebole izrazito je malen ako niste bili u bolnici u Ugandi i ako niste sudjelovali u zbrinjavanju oboljelih od ebole.

Ako razvijete povišenu tjelesnu temperaturu, groznicu, proljev, osjetite neobjašnjiv umor ili druge ozbiljne simptome (npr. povraćanje, neobjašnjiva krvarenja i tešku glavobolju) unutar tri tjedna nakon povratka iz zemalja u kojoj ima ebole, ili ste bili u izravnom kontaktu s tjelesnim tekućinama živih ili preminulih osoba, odnosno živih ili uginulih životinja, uključujući nezaštićen spolni odnos s bolesnicima koji su se oporavili od ebole, obavezno je da odmah potražite liječničku pomoć i napomenete gdje ste putovali jer je moguće da su simptomi rezultat zaraze virusom ebole ili nekom drugom bolešću, poput malarije ili žute groznice, što treba odmah ispitati i započeti liječenje.