x
x

Ebola virus širi se zapadnom Afrikom

  Klara Čičić, dr. med.

  04.08.2014.

U razdoblju između 24. i 27. srpnja 2014. od Ebola virusne bolesti oboljele su ukupno 122 osobe (uključujući laboratorijski potvrđene, vjerojatne i sumnjive slučajeve), a umrlo je 57 osoba u Gvineji, Liberiji, Nigeriji i Sierra Leoneu.

Ebola virus širi se zapadnom Afrikom
za prijenos bolesti nužan je izravni dodir s krvi, sekretom, organima i ostalim tjelesnim tekućinama inficirane žive ili umrle osobe ili dodir s inficiranom životinjom. Turistima se dakako savjetuje izbjegavanje takvih kontakata. Osobe koje su se vratile iz zahvaćenih područja moraju se hitno javiti liječniku ukoliko dobiju iznenadnu vrućicu, slabost, bol u mišićima, glavobolju, grlobolju, povraćanje, proljev, osip ili krvarenje unutar 3 tjedna od povratka ili ukoliko su bili izloženi bolesti.

Ministarstva zdravlja ovih četiriju zapadnoafričkih zemalja u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) kontinuirano izvještavaju o novim slučajevima, a rapidan porast broja oboljelih iz dana u dan iziskuje koncentriranu borbu protiv virusa.

Epidemija u Gvineji, Liberiji i Sierra Leoneu ostaje neizvjesna i izvan kontrole. U Nigeriji za sada postoji samo jedan vjerojatan slučaj bolesti kojeg tek treba potvrditi Institut Pasteur Senegalu.

SZO sada ne preporučuje putovanja u Gvineju, Liberiju, Nigeriju i Sierra Leone. Do 27. srpnja broj zaraženih Ebola virusom u ove četiri zemlje dosegao je broj 1 323 uključujući 729 smrtih slučajeva.

Rizik da se putnik u sporna područja zarazi i razvije bolest nakon povratka u svoju zemlju nizak je. Naime, za prijenos bolesti nužan je izravni dodir s krvi, sekretom, organima i ostalim tjelesnim tekućinama inficirane žive ili umrle osobe ili dodir s inficiranom životinjom. Turistima se dakako savjetuje izbjegavanje takvih kontakata. Osobe koje su se vratile iz zahvaćenih područja moraju se hitno javiti liječniku ukoliko dobiju iznenadnu vrućicu, slabost, bol u mišićima, glavobolju, grlobolju, povraćanje, proljev, osip ili krvarenje unutar 3 tjedna od povratka ili ukoliko su bili izloženi bolesti.

Inkubacija traje od 2 do 21 dan. Virus se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili njegovim tjelesnim tekućinama. Mogućnost prijenosa virusa u ranim fazama simptomatske bolesti je mala, a tijekom inkubacije nemoguća.