x
x

Povećane razine vitamina B12 i karcinom

  10.12.2013.

Postoje li određene komponente koje svakodnevno unosimo, a potencijalno povećavaju rizik od različitih vrsta karcinoma? Ovim pitanje bavila se grupa danskih znanstvenika s ciljem uočavanja utjecaja visoke razine vitamina B12 (30 % veće od standardnih vrijednosti u krvi) na rizik od karcinoma.

Povećane razine vitamina B12 i karcinom

Analizom podataka 333,667 pacijenata, tijekom 12 godina, u kojih je provedeno mjerenje razine vitamina B12 u krvi, uočena je povezanost s rizikom od karcinoma. Najveći rizik od karcinoma očitovao se u osoba koje su ujedno imale i visoke razine vitamina B12, a rizik je bio najizraženiji u godini dana koja je uslijedila po mjerenju. Također, rizik od karcinoma povezan s pušenjem, alkoholom te različitim hematološkim stanjima, bio je povećan i do 5 godina nakon mjerenja ukoliko je razina vitamina B12 i dalje bila visoka. 

Znanstvenici ističu kako visoke razine vitamina B12 u plazmi nisu povezane s unosom tog vitamina putem hrane ili dodataka prehrane nego da su zapravo posljedica prethodno nastalog tumorskog procesa u organizmu. 

Izvor: Journal of the National Cancer Institute

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT total energyPLIVIT D 2000Plivit C 1000 Plus
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT C 1000 Plus
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: