x
x

Uz dana mimoza, borbu protiv vrata raka maternice

  prof.dr.sc. Mladen Smoljanović

  28.01.2012.

Edukacija žena i redoviti ginekološki pregledi s PAPA testovima moraju ostati prvo sredstvo borbe protiv raka vrata maternice. U Hrvatskoj je u 2009. godini zabilježno ukupno 114 umrlih žena od raka vrata maternice.

Uz dana mimoza, borbu protiv vrata raka maternice

Zdravlje svih, osobito zdravlje žena, majki, baka, supruga, kćeri, sestara, nema cijene.
Svaka akcija za očuvanje zdravlja neupitne je vrijednosti. Prođe i Dan mimoza. Nadam se da će poruke i savjeti trajati mnogo dulje od grančice lijepe mimoze. Zapamtili smo ono bitno što se tiče raka vrata maternice. Ta opasna bolest nije nepobjediva. Dapače!

Davno sam čuo kao student medicine, a danas sam pred kraj aktivnog radnog vijeka,
„Svaka umrla žena od raka vrata maternice je sramota !"
Prošle godine na predavanju u Splitu otkrivač papiloma virusa i pronalazač cjepiva protiv papiloma virusa, nobelovac Harald zur Hausen je na upit slušatelja odgovorio da je danas u Svijetu, osobito u razvijenoj Europi, sramota da ijedna žena umre od raka vrata maternice, pogotovo kad postoji učinkovito cjepivo. Međutim, dr Harald zur Hausen je naglasio da pored cjepiva i dalje edukacija žena i redoviti ginekološki pregledi s PAPA testovima moraju ostati prvo sredstvo borbe protiv raka vrata maternice!

Krivica je žene i njezinih partnera, škole zbog nedovoljne edukacije, roditelja zbog slabog odgoja i nadzora, crkve zbog nedostatne čudoredne poduke, sustava zdravstva zbog nedostatnog nadzora, nikakve prevencije i slabog liječenja. Kad su tako svi krivci to se praktično pretvori u stanje da nitko ne snosi odgovornost i nikoga nije sram.
Ostaje samo da je jedna žena manje među nama. Njezin nedostatak preboljet će i njezina obitelj. Reći ćemo, nije trebala umrijeti.
Sjetit ćemo se nje dok gledamo mimozu u vazi, simbol buđenja novog proljeća kojeg ona više neće dočekati.

U razvijenoj Europi prema posljednjim podacima za 2009/10. godinu u 32 zemlje Europe s cca 260 milijuna stanovnica umrlo je 11.374 žena (slika 1)

 

U Hrvatskoj je 114 umrlih žena u 2009. godini. Uz današnja saznanja, obrazovanost, dostupnost zdravstvene zaštite, stvarno je velika sramota da umiru žene u dobi ispod 45 godina. Nažalost, to se zbiva i u mnogo bogatijim zemljama od Hrvatske (slika 2).

 

Hrvatska, s 52 umrle žene od raka vrata maternice u dobi do 65 godina je još uvijek ispod europskog prosjeka (slika 3).

 

Međutim, smrtnost žena starijih od 65 godina je iznad europskog prosjeka (slika 4).

Pogledajmo stanje po županijama u Hrvatskoj. U kojoj je županiji u 2009. godini najviše smrtnih ishoda (slika 5)?

Najmanje smrtnih ishoda je u Brodsko - posavskoj županiji i u gradu Zagrebu.