x
x

Anksioznost česta u osoba koje su preživjele dugotrajnu borbu s rakom

  Antonia Gucić, cand. mag.pharm

  25.07.2013.

Prema meta-analizi u časopisu Lancet Oncology, osobe koje prežive dugotrajnu borbu s rakom suočavaju se s povećanim rizikom od anksioznosti godinama nakon postavljanja dijagnoze, a njihovi supružnici mogu biti u još većoj mjeri izloženi istom problemu.

Anksioznost česta u osoba koje su preživjele dugotrajnu borbu s rakom

Znanstvenici su ispitali podatke iz 43 istraživanja uspoređujući poremećaje raspoloženja između osoba koje su preživjele dugotrajnu borbu s rakom i zdravih ljudi u kontrolnim skupinama ili supružnika oboljelih. Pronašli su da se 2 godine ili više nakon dijagnoze raka učestalost depresije nije značajno razlikovala između preživjelih i njihovih supružnika ili kontrolnih skupina.

Međutim, kod procjene anksioznosti pojavile su se razlike: pojavnost anksioznosti bila je 18% među osobama koje su preboljele rak, a 14% kod kontrolne skupine, s najvećom razlikom nakon više od 10 godina od postavljanja dijagnoze. U odvojenoj analizi, anksioznost je nađena u 28% preživjelih i 40% njihovih supružnika – razlika koja je postala značajna kad je jedna studija koja je "iskakala" isključena.

Istraživači su zaključili da bi se trebao uložiti značajan trud kako bi se unaprijedilo prepoznavanje i liječenje anksioznosti u osoba koje su preboljele dugotrajan rak i njihovih supružnika.