x
x

Za 20 godina 75% više oboljelih od raka

  22.06.2012.

Broj oboljelih od raka u svijetu rast će puno brže od prirodnog prirasta stanovništva pa se očekuje da će ih do 2030. biti 75 posto više, sudeći prema istraživanju objavljenom u medicinskom časopisu The Lancet Oncology.

Za 20 godina 75% više oboljelih od raka

Broj stanovnika u svijetu premašio je sedam milijardi, a do 2030. bi se mogao popeti na 8,3 milijarde. No broj oboljelih od raka rast će brže i sa 12,7 milijuna koliko je iznosio 2008. porast će na 20,3 milijuna 2030. godine. U najsiromašnijim zemljama taj će skok biti čak 93 posto. Uz to, broj umrlih od raka porast će sa 7,6 milijuna 2008. na 13,2 milijuna 2030. godine. "Na svjetskoj razini predviđamo godišnji porast stope oboljelih od raka debelog crijeva, dojke i prostate, a u najbogatijim zemljama porast stope raka pluća u žena", prema istraživanju koje je predvodio Freddie Bray iz Međunarodnog središta za istraživanje raka (IARC), ustanove koja je u nadležnosti Svjetske zdravstvene organizacije, a sjedište joj je u Lyonu, u Francuskoj. Ujedno se očekuje općeniti pad broja oboljelih od raka želuca i vrata maternice, a u bogatim zemljama past će broj oboljelih od raka pluća u muškaraca.

U istraživanju u kojemu su se koristili podaci Globocana, baze podataka IARC-a o oboljelima od raka u 184 zemlje svijeta, ističe se kako se očekuje pad broja slučajeva raka uzrokovanih infekcijom, poput raka vrata maternice i jetre. Međutim, taj će pad uvelike "nadoknaditi" porast broja oboljelih od raka debelog crijeva, rektuma, dojke i prostate koji su, čini se, povezani s gospodarskim razvojem i načinom života u zapadnim zemljama. "Neke vrste raka jasno su povezane sa stupnjem društvenog i gospodarskog razvoja", zaključuju stručnjaci u istraživanju.