x
x

Povećan rizik za razvoj Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa kod bivših pušača

  Jacinta Vuković, dr. med.
  Marijana Oremuš, dr.med.

  06.09.2012.

Bivši pušači u usporedbi s nepušačima imaju povećan rizik za razvoj Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa, prema novom istraživanju, objavljenom na mrežnom izdanju American Journal of Gastroenterology.

Povećan rizik za razvoj Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa kod bivših pušača

Istraživači navode kako se rizik obolijevanja od ulceroznog kolitisa protezao čak na razdoblje do dva desetljeća nakon prestanka pušenja.

Dr. Leslie Higuchi i njezin tim uključili su 230000 medicinskih sestara u istraživanju pod nazivom Nurses Health Study i Nurses' Health Study II, a koja su pratila životne navike i zdravstveno stanje 1976. i 1989. godine.

Tijekom vremena, kod 144 od 124000 nepušača (0.11%), 117 od 51000 bivših pušača (0.23%) i 75 od 53500 pušača (0.14%) razvila se Crohnova bolest.
Nakon što su u obzir uzeli i druge čimbenike rizika kao što su dob, težina i korištenje hormonske terapije, istraživači su utvrdili kako pušači imaju 90%, a bivši pušači 35% veću vjerojatnost za razvoj Crohnove bolesti od nepušača.
U usporedbi sa ženama koje nikada nisu pušile, vjerojatnost za razvoj Crohnove bolesti povećava se za 1,7 puta kod žena koje su pušile kutiju cigareta na dan tijekom 10 - 25 godina i 2,3 puta kod žena koje su pušile kutiju cigareta dnevno duže od 25 godina.

Pušenje je bilo povezano i s rizikom oboljenja od ulceroznog kolitisa. Zanimljivo je da su kod ove bolesti bivši pušači imali znatno veći rizik obolijevanja nego pušači. Omjeri multivarijatnog rizika bili su 0,86 za pušače i 1,56 za bivše pušače. Rizik za razvoj ulceroznog kolitisa kod pušača i nepušača bio je isti, a što potvrđuje saznanja ranijih istraživanja.

Istraživači su ustanovili i da se rizik s vremenom smanjuje. Unutar 2 - 5 godina od prestanka pušenja žene imaju tri puta veću vjerojatnost za razvoj ulceroznog kolitisa kao i žene koje su nastavile pušiti, no kod žena koje su prestale pušiti prije više od 20 godina ta se vjerojatnost smanjila na 1,5 puta.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Ibuxin RapidBisolexZipantola PROTECT
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Maxflu
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: