x
x

Može li sastojak umjetnih sladila pogoršati Crohnovu bolest?

  04.06.2012.

Prehrambeni aditiv maltodekstrin, koji se često koristi kao sastojak umjetnih sladila, mogao bi niti odgovoran za pogoršanje Crohnove bolesti. Naime, istraživanje provedeno u laboratorijskim uvjetima pokazuje da maltodekstrin potiče rast bakterije E.coli u tankom crijevu.

Može li sastojak umjetnih sladila pogoršati Crohnovu bolest?

Osim u umjetnim sladilima, maltodekstrina ima i u pahuljicama, konzerviranom voću, desertima, instant pudingu, umacima. Koristi se i u farmaceutskoj indistriji kao dio smjese za oblaganje tableta.

Crohnova bolest je upalna bolest probavnog sustava, koja uzrokuje oticanje, bol i stvaranje ulkusa (čireva) u probavnom sustavu. Može zahvatiti bilo koji dio probavnog sustava, no najčešće zahvaća tanko crijevo. Ne zna se točan uzrok bolesti, no smatra se da je bolest multifaktorijalna - kombinacija mikroba, genetike i ostalih okolišnih čimbenika.

E.coli je bakterija koja se često nalazi u probavnom sustavu ljudi, i to u debelom crijevu. Prijašnja su istraživanja otkrila čestu prisutnost ove bakterije kod oboljelih od Crohnove bolesti, ali u tankom crijevu. Smatra se da E.coli može pridonjeti upali crijeva kod ovih bolesnika

Potrebna su daljnja istraživanja, provedena na ljudima, o utjecaju maltodekstrina na stanje bolesnika s Crohnovom bolesti, kako bi se mogle dati jasne preporuke tim bolesnicima trebaju li izbjegavati ovaj prehrambeni aditiv.

Izvor: HealthDay News