x
x

Lagane aerobne vježbe kod bolesnika s Parkinsonom poboljšavaju stabilnost i hod

  07.11.2012.

Osobe oboljele od Parkinsonove bolesti laganim aerobnim vježbama na ergometru poboljšavaju stabilnost, hodanje i kardiovaskularno zdravlje, objavljeno je u časopisu Archives of Neurology.

Lagane aerobne vježbe kod bolesnika s Parkinsonom poboljšavaju stabilnost  i hod

U istraživanje je uključeno 67 bolesnika s Parkinsonovom bolešću i tipičnim simptomima poremećaja hodanja koji su randomizirani u jednu od tri grupa s obzirom na tjelesnu aktivnost koju su provodili tri puta tjedno tijekom tri mjeseca.

Prva grupa imala je intenzivne vježbe na ergometru (30 minuta na 70%-80% od maksimalne frekvencije srca), druga iste vježbe ali slabijeg intenziteta (50 minuta na 40%-50% od maksimalne frekvencije srca), dok je treća grupa imala vježbe istezanja i otpora (2 kompleta od po 10 vježbi na svakoj nozi na tri sprave s otporom). Svi pacijenti su prethodno prošli klinički pregled radi kardiopulmonalne izdržljivosti preporučenih vježbi.

Primarni ishod, udaljenost u 6 minutnom testu hodanja poboljšao se u svim ispitivanim grupama, ali je jedino u grupi sa slabijim intenzitetom aerobnih vježbi na ergometru postignuto 12% -tno poboljšanje bilo i statistički značajno. Kardiovaskularno zdravlje se značajno poboljšalo u obje grube koje su vježbale na ergometru, a rastezljivost mišića u grupi koja je najviše radila vježbe istezanja i izdržljivosti.

Autori su zaključili da aerobne vježbe slabijeg intenziteta na ergometru dovode do značajnog poboljšanja i hoda i kardiopulmonalnog zdravlja što je važna činjenica za kliničku praksu.