x
x

Kronična bol u traumatologiji

  17.06.2014.

Kroničnu bol trpi gotovo trećina opće populacije, a polovina uzroka je traumatološkog porijekla. Stoga je kronična bol velik zdravstveni, ekonomski i socijalni problem.

Kronična bol u traumatologiji
Najčešći uzroci kronične boli u traumatologiji su amputacije (fantomska bol), prijelomi, nagnječenja i ozljede mišića.

Kronična bol je patološka bol koja traje dulje od uobičajenog vremena cijeljenja ozljede ili liječenja bolesti. Uzrok kronične boli u traumatologiji je oštećen živac ili živac urastao u ožiljkasto tkivo nakon traumatskog događaja. Kroničnu bol trpi gotovo trećina opće populacije, a polovina uzroka je traumatološkog porijekla. Stoga je kronična bol velik zdravstveni, ekonomski i socijalni problem.

Najčešći uzroci kronične boli u traumatologiji su amputacije (fantomska bol), prijelomi, nagnječenja i ozljede mišića.

Mogućnosti liječenja kronične boli su opsežne, moguće su i potrebne kombinirane metode, komorbiditet je uobičajen, a zbog dugotrajnog liječenja ekonomske mogućnosti zdravstvenog sustava često su ograničujući čimbenik u liječenju kronične traumatske boli. U liječenju kronične boli primjenjuju se farmakološke, fizioterapijske, psihologijske i homeopatske metode liječenja.

Sve više dobivaju na važnosti i neuromodulacijski načini liječenja. Liječenje kronične boli planira se na temelju pravilne procjene boli. Bol mora biti ocijenjena iz multidimenzijske perspektive. Uz određivanje vrste boli moraju se procijeniti fizički, psihički i psihosocijalni čimbenici, ponašanje bolesnika i utjecaj boli na normalne životne funkcije.

Sanda Pribić