x
x

SMK: Knjižnica – katalizator razvoja akademskih potencijala

  21.12.2023.

Na suvremenom medicinskom fakultetu knjižnica nije samo mjesto dohvata i pohrane znanja već predstavlja informacijsko i komunikacijsko središte koje podržava sveobuhvatan razvoj znanstvenih i stručnih potencijala matične ustanove. Njezin utjecaj prožima različite sfere obrazovanja, istraživanja i profesionalnog usavršavanja, čineći je nezaobilaznim mjestom u karijeri svakog liječnika, znanstvenika i nastavnika.

SMK: Knjižnica – katalizator razvoja akademskih  potencijala

Već gotovo dvadeset godina Središnja medicinska knjižnica (SMK) organizira konferenciju Medical Information Conference Croatia (MICC) namijenjenu liječnicima i informacijskim stručnjacima u području biomedicinskih znanosti, ali otvorenu i za ostale djelatnike u medicini i zdravstvu, studente i zainteresiranu javnost. U posljednjih nekoliko godina aktualnošću teme posebno su odjeknule Medicinske spoznaje u javnom prostoru: informacije ili dezinformacije, Komunikacijski izazovi u biomedicini u doba pandemije te Kroz sito i rešeto: što i kako vrednovati u znanosti i visokom obrazovanju?

Djelatnici Središnje medicinske knjižnice u Zagrebu godišnje izrade približno tisuću različitih potvrda o indeksiranosti i citiranosti radova za potrebe izbora u znanstveno-nastavna i profesionalna zvanja, članstvo u udrugama i uredništvima, prijave za projekte, financiranja, upis na doktorski studij i slično.

Medicinske knjižnice su nužna infrastrukturna sastavnica svakog medicinskog učilišta, pružajući podršku nastavnom osoblju, istraživačima i kliničarima u svim fazama njihove karijere – od studiranja, preko kliničke prakse do istraživanja i nastave. Osiguravajući dostupnost medicinskih publikacija, informacije o novim trendovima i alatima, te poduku o njihovoj djelotvornoj primjeni, knjižnice poput SMK-a doprinose razvoju akademskih potencijala u svojim matičnim ustanovama, osiguravajući tako daljnji napredak medicinske znanosti, nastave i struke.