x
x

FDA odobrio lijek za mršavljenje

  Jacinta Vuković, dr. med.
  Marijana Oremuš, dr.med.

  01.09.2012.

U manje od mjesec dana FDA je odobrio i drugi lijek za mršavljenje. Lijek se uzima jednom dnevno i kombinacija je fentermina i antikonvulziva topiramata u formulaciji produženog djelovanja.

FDA odobrio lijek za mršavljenje

Kombinacija fentermina (amfetamin; appetite suppressant) i topiramata indicirana je za odrasle osobe koje imaju indeks tjelesne mase (BMI) ≥ 30, ili za one koji imaju BMI ≥ 27 uz prisutnost jednog od čimbenika povezanog s prekomjernom tjelesnom težinom (npr. dislipidemija, hipertenzija, dijabetes tipa II). U randomiziranom ispitivanju koje je trajalo 1 godinu, kod ispitanika koji su uzimali preporučenu odnosno najvišu dozvoljenu dnevnu dozu ispitivanog lijeka, srednja vrijednost gubitka tjelesne težine bila je 6,7% odnosno 8,9% veća nego u placebo skupini.

Inicijalno je FDA odbio odobrenje lijeka zbog zabrinutosti oko mogućih kongenitalnih malformacija i srčanih problema. FDA upozorava da se lijek ne smije uzimati tijekom trudnoće i ne preporuča se davanje bolesnicima koji su nedavno imali moždani udar ili boluju od srčanih bolesti. Nadalje, svi bolesnici koji uzimaju lijek trabaju pratiti srčanu frekvenciju tijekom perioda uzimanja lijeka.

Najčešće nuspojave koje su se javljale uključivale su promijenjen osjet okusa, konstipaciju, vrtoglavicu, suhoću u ustima, nesanicu i parestezije.

FDA