x
x

Svjetski dan šećerne bolesti: Zdrav život i dijabetes

  13.11.2015.

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenog svake godine u više od 160 zemalja svijeta s ciljem podizanja svijesti javnosti o ovoj bolesti. I 2015. godine tema Svjetskog dana šećerne bolesti glasi „Zdrav život i dijabetes“. Edukacija i prevencija usmjereni su na poznavanje znakova upozorenja i rizične faktore, znanje o tome tko može pomoći pri kontroli bolesti te što učiniti ukoliko bolujete od ove bolesti.

Svjetski dan šećerne bolesti: Zdrav život i dijabetes

DiaVitas javnozdravstvena akcija povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti

Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti pozivamo građane na DiaVitas javnozdravstvenu akciju koja se u subotu i nedjelju (14. i 15. studenog 2015. godine) održava na trgu Dalmacija trgovačkog centra Arena Centar u Zagrebu.

Stručnjaci Centra za preventivnu medicinu NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ posjetitelje će u vremenu od 12:00 do 14:00 sati (subota, 14. studenog 2015.) i 12:00 do 14:00 sati (nedjelja, 15. studenog 2015.) savjetovati o zdravoj prehrani, regulaciji šećerne bolesti i tjelesnoj aktivnosti. Također, posjetitelji će više moći saznati i o aplikaciji za pametne telefone DiaVitas - digitaliziranom vodiču za usvajanje i održavanje zdravog životnog stila koji svojim mogućnostima pruža pomoć u regulaciji dijabetesa, pretilosti i zdravstvenih poremećaja povezanih s ovom bolesti. Partneri akcije zajedničkim će nastojanjima doprinijeti jačanju svijesti o bolesti koja predstavlja velik javnozdravstveni problem te je izražen trend daljnjeg porasta broja oboljelih.

HZJZ na Cvjetnom trgu

Hrvatski zavod za javno zdravstvo obilježit će u subotu, 14.studenog, Svjetski dan šećerne bolesti na zagrebačkom Cvjetnom trgu,  gdje će se od 09 do 18 sati provoditi razne akcije – od besplatnog mjerenja šećera u krvi i kušanja voća pa do dijeljenja letaka i održavanja raznih radionica. Cjelokupna manifestacija održava se u suradnji s Danskim veleposlanstvom, Zagrebačkim dijabetičkim društvom, Udrugom za promicanje zdravlja osoba oboljelih od dijabetesa te s Večernjim listom.