x
x

Nova objašnjenja i terapije gastroenteroloških bolesti

  20.05.2011.

Istraživanje predstavljeno na Tjednu probavnih bolesti ponudilo je nove dokaze prema kojima prehrana utječe na gastrointestinalne bolesti poput žučnih kamenaca i celijakije, te dokaze prema kojima osobe, koje misle da je uzrok njihovim gastrointestinalnim problemima nepodnošenje laktoze, zapravo reagiraju na psihološki poremećaj.

Nova objašnjenja i terapije gastroenteroloških bolesti

Unos ugljikohidrata: Čimbenik rizika za mulj i kamence žuči tijekom trudnoće (Sažetak 322)
Visok unos ugljikohidrata, škroba i fruktoze, povećava rizik za razvoj žučnih kamenaca tijekom trudnoće. Spomenuto stanje se često dijagnosticira trudnicama, a žučni kamenci su jedan od najčešćih uzroka „neginekološke" hospitalizacije žena prvu godinu nakon poroda.

Otkrivaju li simptomi intolerancije na laktozu somatoformni poremećaj? (Sažetak 493)
Pacijenti mogu pogrešno smatrati da su njihove gastroenterološke smetnje posljedica laktoza intolerancije, a njihov stvarni problem je možda somatoformni poremećaj, psihološki poremećaj koji karakteriziraju simptomi koji „maskiraju" psihičku bolest, no za koje nema objašnjivog uzroka.

Trebaju li pacijenti s asimptomatskom celijakijom biti na bezglutenskoj prehrani? Prospektivna i randomizirana studija (Sažetak 620)
Nedavno objavljena studija ispitivala je korist serološkog probira i održavanja bezglutenske prehrane kod pacijenata sa asimptomatskom celijakijom. Rezultati studije pokazali su da, iako pacijenti naizgled nemaju simptome bolesti, oni u stvari pate od subkliničkih gastrointestinalnih simptoma te im je smanjena kvaliteta života ukoliko su na normalnoj prehrani. Nasuprot tomu, pacijenti na bezglutenskoj prehrani imaju znatno bolje spomenute parametre te osjećaju da je terapija blagotvorna.