x
x

Program „Zdravlje i komunikacija“ nastavlja s edukacijom liječnika

  05.05.2011.

Program „Zdravlje i komunikacija“, prvi multidisciplinarni program u Hrvatskoj koji objedinjuje područja medicine, psihologije, sociologije i komunikologije nakon uspješnog završetka prve skupine polaznika nastavlja sa edukacijom liječnika obiteljske medicine. Od 06. do 08. svibnja 2011. godine u hotelu Antunović svi polaznici moći će se upoznati s najnovijim trendovima u obiteljskoj medicini i kliničkoj farmakologiji, saznati kako savladati tehnike uspješne komunikacije s medijima te možda najvažnije - kako unaprijediti odnos s pacijentima i na taj način pridonijeti podizanju kvalitete hrvatskog zdravstvenog sustava.

Program „Zdravlje i komunikacija“ nastavlja  s edukacijom liječnika
Pokrovitelj ovog programa, koji se po prvi puta održava u Hrvatskoj, je Pliva Hrvatska d.o.o., vodeća farmaceutska kompanija u Republici Hrvatskoj.

Svim polaznicima će se kroz stručna predavanja omogućiti ponavljanje već ranije usavršenih područja iz primarne zdravstvene zaštite, a ugledni komunikacijski stručnjaci će kroz praktične vježbe i primjere pokazati kako unaprijediti komunikaciju s pacijentima te kako uspješno komunicirati s medijima. Aktivno slušanje, vježbe disanja, praktične radionice odnosa s pacijentima samo su neke od zanimljivosti koje očekuju drugu skupinu polaznika.
Zdravlje i komunikacija prvi je zajednički projekt Coris Educe, Društva nastavnika opće/obiteljske medicine (DNOOM-a) i PLIVA-e tijekom kojeg polaznici stječu teorijska i praktična znanja koja im mogu pomoći u liječničkoj svakodnevnoj praksi. Također, program se boduje od strane Hrvatske liječničke komore kao tečaj I kategorije što omogućuje svi polaznicima stjecanje15 bodova radi zadržavanja postojećih liječničkih licenci.
Odnos liječnika i pacijenta iznimno je bitan radi pružanja najkvalitetnije zdravstvene skrbi, a program „Zdravlje i komunikacija" liječnicima obiteljske medicine omogućuje da kroz unaprjeđenje komunikacije s pacijentima osiguraju najbolju zdravstvenu njegu. Prva skupina polaznika liječnika mentora obiteljske medicine prepoznala je korisnost programa „Zdravlje i komunikacija" i mogućnost praktične primjene novostečenih znanja i vještina u svome svakodnevnom radu te su pohvalili inicijativu organizatora za pokretanjem ovakvog tipa programa u Hrvatskoj što je svakako razlog za nastavljanjem inicijative unaprjeđenja kvalitete zdravstvenog sustava.

Predavači

Ključni predavači ovog programa su profesori sa Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar", stručnjaci za odnose s javnošću i medije, te specijalisti obiteljske medicine

- Prof.dr.sc. Milica Katić
Pročelnica je Katedre za obiteljsku medicinu Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar", Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i redoviti profesor.

- Prof.dr.sc. Biserka Bergman Marković
Predsjednica je Društva nastavnika opće/obiteljske medicine, izvanredni profesor na Katedri za obiteljsku medicinu Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar", Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

- Prof.dr.sc. Sanja Blažeković Milaković
Predsjednica je Hrvatskog društva Balintovih grupa, izvanredni profesor na Katedri za obiteljsku medicinu Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar", Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

- Prof.dr.sc. Zoran Tomić
Pomoćnik je rektora za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru, voditelj je poslijediplomskog specijalističkog Studija odnosa s javnošću te jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za izborne kampanje i politički marketing.

- Doc.dr.sc. Božo Skoko
Docent je na Odsjeku za odnose s javnošću Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, gost predavač Diplomatske akademije MVPEI Republike Hrvatske, savjetnik agencije za upravljanje komuniciranjem Millenium promocija.

- Dr.sc. Igor Kanižaj
Asistent je na Fakultetu političkih znanosti, jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za medije. Vodio je i sudjelovao na brojnim edukacijskim programima s područja komuniciranja i medija u Hrvatskoj i regiji.

- Dr.sc. Stanka Stojanović Špehar
Dopredsjednica je Hrvatskog društva Balintovih grupa, viši asistent na Katedri za obiteljsku medicinu Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar", Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

- Davorka Vrdoljak, dr.med.spec. obiteljske medicine
Aistent je na Katedri za obiteljsku medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

- Venija Cerovečeki Nekić, dr.med.spec. obiteljske medicine
Tajnik je Društva nastavnika opće/obiteljske medicine (DNOOM), predsjednica povjerenstva za izobrazbu mentora pri DNOOM, asistent na Katedri za obiteljsku medicinu Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar", Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

- Jasna Vučak, dr.med.spec. obiteljske medicine
Tajnik je za odnose s javnošću Društva nastavnika opće/obiteljske medicine.
Ksenija Kranjčević, dr.med.spec. obiteljske medicine
Asistent je na Katedri za obiteljsku medicinu Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar", Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

- Dragica Ivezić Lalić, dr.med.spec. obiteljske medicine
Član je Društva nastavnika opće/obiteljske medicine.

- Franjo Skoko, dipl. iur,
Licencirani je trener Njemačkog Scheelen Instituta za Success Insights metodu i unaprijeđivanje komunikacijskih vještina, poslovni savjetnik za komunikacijske i prodajne vještine te direktor tvrtke Coris Educa.

Budite i Vi dio Zdravlja i komunikacije - najvažnijih elemenata medicinske struke.

I. dan - Petak, 6. svibnja

08.30 - 09.00: Dolazak i akreditacija polaznika, piće dobrodošlice
09.00 - 09.30: Predstavljanje programa, pozdravna riječ voditelja programa i pokrovitelja
09.30 - 10.00: Testiranje polaznika primjenom Success Insights metode
10.00 - 10.30: Upoznavanje polaznika i voditelja programa
10.30 - 10.45: Stanka za kavu
10.45 - 11.30: Organizacija sustava primarne zdravstvene zaštite (prof.dr.sc. Milica Katić i prof.dr.sc. Biserka Bergman Marković)
Organizacija i funkcioniranje obiteljske medicine u zdravstvenom sustavu; Timski rad; Suradnja s drugim razinama zdravstvene zaštite; Grupna praksa.
11.30 - 12.15: Indikatori kvalitete rada u obiteljskoj medicini (prof.dr.sc. Milica Katić i prof.dr.sc. Biserka Bergman Marković)
Primjeri bolesti i stanja koje je moguće koristiti za indikatore kvalitete; Indikatori kvalitete kliničke skrbi i ishoda u obiteljskoj medicini; Indikatori kvalitete prakse - europski konsenzus.
12.15 - 13.15: Stanka za ručak
13.15 - 14.00: Moć interpersonalne komunikacije (doc.dr. sc. Božo Skoko)
6 značajki ljudske komunikacije; Istine o našoj komunikaciji i percepciji; Kako dobro komunicirati?.
Vježba - aktivno slušanje
Aktivno slušanje; Faze aktivnog slušanja; Kako ostaviti izvrstan prvi dojam?.
14.00 - 14.30: Komunikacija s pacijentima (mr.sc. Marin Aničić)
Komunikacija s pacijentima u ordinaciji; Komunikacija s pacijentima telefonom; Komunikacija s pacijentima u hitnim situacijama.


14.30 - 15.00: Radionica - komunikacija s pacijentom u ordinaciji
(mr.sc. Marin Aničić)
Napomena: s ciljem unapređenje komunikacije na relaciji liječnik-pacijent kreirat će se poslovni slučajevi iz liječničke prakse. Slučajevi će kroz simulaciju, analizu i diskusiju pomoći polaznicima u svakodnevnoj komunikaciji s pacijentima.
15.00 - 15.30: Stanka za kavu
15.30 - 16.00: Radionica - komunikacija s pacijentom u ordinaciji
(mr.sc. Marin Aničić)
16.00 - 16.15: Vježba - ponašanje u timu
16.15 - 17.00: Kako poboljšati vlastitu komunikaciju pomoću Insights® metode (Franjo Skoko)
Kako otkriti komunikacijski potencijal vaših suradnika i pacijenata?; Kako vlastitu komunikaciju prilagoditi, suradniku, pacijentu i situaciji?; Četiri osnovna tipa ponašanja; Prednosti svakog od pojedinih tipova; Insights® kotač; Insights® analiza; Primjeri iz prakse.
17.00 - 17.15: Sažetak dana



II. dan - Subota, 7. svibnja

08.30 - 09.00: Dolazak polaznika, piće dobrodošlice
09.00 - 09.30: Astma (Jasna Vučak, dr. med., spec. obiteljske medicine)
Uvod, klinička slika, dijagnostika, liječenje + primjeri iz prakse.
09.30 - 10.00 Peak flow meter + primjeri iz prakse (Dragica Ivezić Lalić, dr.med., spec. obiteljske medicine)
10.00 - 10.30 KOPB (Ksenija Kranjčević, dr.med. spec. obiteljske medicine)
Uvod, klinička slika, dijagnostika, liječenje + primjeri iz prakse.
10.30 - 10.45: Stanka za kavu
10.45 - 11.10: Vježbe disanja (Davorka Vrdoljak, dr. med., spec. obiteljske medicine)
11.10 - 11.30: Pušenje (Jasna Vučak, dr.med., spec. obiteljske medicine)
Kako pomoći pacijentu prestati pušiti?
11.30 - 12.00: Spirometrija (Ksenija Kranjčević, dr.med., spec. obiteljske
medicine)
12.00 -13.00: Spirometrija
Praktični dio + primjeri
13.00 - 14.00: Stanka za ručak
14.00 - 14.45: Kako uspješno komunicirati s medijima? (doc.dr.sc. Igor Kanižaj)
Specifičnosti hrvatskih medija; Posebnosti tiska, radija, televizije i interneta; Kako održavati dobre odnose s medijima?; Kako dati izjavu za medije?; Kako dati intervju za medije?; Što je autorizacija?; Tehnike i zamke odnosa s medijima.


14.45 - 15.30: Radionica - snimanje TV intervjua (doc.dr.sc. Igor Kanižaj, doc.dr.sc. Božo Skoko i snimatelj)
Napomena: predavač će između polaznika odabrati 7 kandidata koji će pred TV kamerom i novinarom dati intervju. Cilj radionice je kroz snimanje, analizu i savjete polaznike pripremiti za buduće nastupe u medijima.
14.45 - 15.30: Analiza pripremljenih materijala - intervjui, nastupi u TV studiju i novinarske pogreške (Franjo Skoko)
Napomena: Za vrijeme snimanja intervjua predavač će korištenjem pripremljenih snimki te kroz analizu i diskusiju polaznicima ukazati na tehnike i zamke nastupa na TV-u.
15.30 - 15.50: Stanka za kavu
15.50 - 16.20: Tehnike televizijskog nastupa (doc.dr.sc. Božo Skoko)
Zamke nastupa u TV studiju; Snimljene emisije i emisije uživo; Kako se prilagoditi različitim TV formama?; Kako ostaviti savršen dojam?; Kako odgovoriti na provokativna pitanja?; Snaga tri poruke; Što s rukama, a što s nogama?; Kako negativno pretvoriti u pozitivno?.
16.20 - 17.00: Radionica - analiza snimki i diskusija (doc.dr.sc. Igor Kanižaj i doc.dr.sc. Božo Skoko)
17.00 - 17.15: Sažetak dana


III. dan - Nedjelja, 8. svibnja

08.30 - 09.00: Dolazak polaznika, piće dobrodošlice
09.00 - 09.45: Palijativna i potporna skrb u domu bolesnika (prof.dr.sc. Milica Katić i prof.dr.sc. Sanja Blažeković Milaković)
Principi palijativne skrbi; Suzbijanje simptoma i potporno liječenje; Terapija boli (primjeri).
09.45 - 10.30: Komunikacija s umirućim bolesnikom i obitelji - Balintova grupa (dr.sc. Stanislava Stojanović Špehar i Suzana Kumbrija, dr.med., spec. obiteljske medicine)
10.30 - 10.45: Stanka za kavu
10.45 - 11.30: Psihološka potpora bolesniku i obitelji (prof.dr.sc. Sanja Blažeković Milaković)
Sažetak iskustava
11.30 - 12.15: Komunikacija s pacijentima u neugodnim i stresnim situacijama (mr.sc. Marin Aničić)
Uzroci mogućih konflikata u radu s pacijentima; Negativne i pozitivne posljedice konflikata; Stilovi razrješavanja konflikata.
Test - koji stil dominantno koristimo?
Kako reagirati u neugodnim situacijama?; Kako se nositi s neugodnim i stresnim situacijama pri radu s pacijentima?.
12.15 - 13.00: Radionica - komunikacija s pacijentima u neugodnim i stresnim situacijama (mr.sc. Marin Aničić)
Napomena: s ciljem stjecanja dodatnih znanja i vještina za razrješavanje konfliktnih situacija te unapređenje komunikacije s pacijentima u neugodnim i stresnim situacijama kreirat će se posebni poslovni slučajevi iz liječničke prakse, koji će se obrađivati u sklopu radionice. Cilj radionice je kroz slučajeve i njihovu analizu pomoći polaznicima u njihovom svakodnevnom radu.

13.00 - 13.30: Test provjere znanja i evaluacija programa
13.30 - 13.45: Obraćanje voditelja programa
Obraćanje pokrovitelja programa
Podjela potvrdnica i službeni završetak programa
14.00 - Ručak


Nositelji program-a

Društvo nastavnika opće/obiteljske medicine (DNOOM) Društvo nastavnika opće/obiteljske medicine (DNOOM) je osnovano s ciljem promicanja znanja baziranog na dokazima te primjenjenog u praksi liječnika obiteljske medicine. Ta znanja u segmentu poučavanja o zbrinjavanju pacijenata na razini primarne zdravstvene zaštite liječnici obiteljske medicine, nastavnici koji rade u praksi kontinuirano prenose liječnicima koji rade u službi obiteljske medicine. Usko se surađuje sa specijalistima kliničarima koji sudjeluju u poučavanju o zbrinjavanju pacijenata kada se pacijent zajednički zbrinjava sa konzilijarnim specijalistima kliničarima.

Katedra za obiteljsku medicinu Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar", Medicinskog fakulteta Sveučilišta u ZagrebuKatedra za obiteljsku medicinu Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar", Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu svojim nastavnim, znanstvenim i stručnim djelovanjem sudjeluje u provedbi temeljnih zadaća institucije kojima pripada. Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar" usmjerena je znanstveno - istraživačkom i stručnom radu, svojom diplomskom i poslijediplomskom nastavom te programima trajnog usavršavanja razvija vrhunske stručnjake, metode i norme u području javnog zdravstva, sa svrhom podizanja razine zdravlja pučanstva. Škola znanstveno i stručno podržava planiranje, razvoj i vrednovanje javnozdravstvenih programa i politike kako u vladinom tako i nevladinom sektoru. Katedra za obiteljsku medicinu je središte znanstvenoistraživačkog i stručnog rada u području obiteljske medicine te svojim djelovanjem u okviru Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" značajno pridonosi uspjehu primijenjenih israživanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Coris Educa Coris Educa jedna je od vodećih hrvatskih agencija za razvoj ljudskih resursa. Nakon osam godina upornog rada, na tržištu je prepoznata kao specijalist za komunikacijski menadžment. Na stolovima mnogih institucija, organizacija i tvrtki danas su komunikacijske strategije i planovi djelovanja koje su pripremili njeni stručnjaci, a više od dvije tisuće zaposlenika najuspješnijih tvrtki u regiji, prošlo je njene treninge. Svoje programe temelji na svjetski priznatim i provjerenim metodama.