x
x

Novi priručnik SZO za mentalne, bihevioralne i neurorazvojne poremećaje

  11.03.2024.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je objavila novi, sveobuhvatni dijagnostički priručnik za mentalne, bihevioralne i neurorazvojne poremećaje: “Klinički opisi i dijagnostički zahtjevi za ICD-11 mentalne, bihevioralne i neurorazvojne poremećaje (ICD-11 CDDR)”.

Novi priručnik SZO za mentalne, bihevioralne i neurorazvojne poremećaje

Priručnik je razvijen korištenjem najnovijih dostupnih znanstvenih dokaza i najbolje kliničke prakse te je osmišljen kao podrška kvalificiranim stručnjacima za mentalno zdravlje i drugim zdravstvenim radnicima u prepoznavanju i dijagnosticiranju mentalnih poremećaja, poremećaja ponašanja i neurorazvoja u kliničkim okruženjima.

Točna dijagnoza često je prvi kritični korak prema dobivanju odgovarajuće skrbi i liječenja. Podržavajući kliničare u prepoznavanju i dijagnosticiranju mentalnih, bihevioralnih i neurorazvojnih poremećaja, ovaj novi dijagnostički priručnik ICD-11 osigurat će većem broju ljudi pristup kvalitetnoj njezi i liječenju koje im je potrebno.

Nove dijagnostičke smjernice, koje odražavaju ažuriranja ICD-11, uključuju sljedeće značajke:

  • Smjernice za dijagnozu za nekoliko novih kategorija dodanih u ICD-11, uključujući složeni posttraumatski stresni poremećaj, poremećaj igranja igara i poremećaj produljene tuge. To omogućuje poboljšanu podršku zdravstvenim radnicima da bolje prepoznaju različite kliničke značajke ovih poremećaja, koji možda prethodno nisu bili dijagnosticirani i liječeni.
  • Usvajanje životnog pristupa mentalnim, bihevioralnim i neurološkim poremećajima, uključujući pozornost na to kako se poremećaji pojavljuju u djetinjstvu, adolescenciji i kod strijih osoba.
  • Pružanje smjernica povezanih s kulturom za svaki poremećaj, uključujući kako se prezentacije poremećaja mogu sustavno razlikovati ovisno o kulturnoj pozadini.
  • Uključivanje dimenzionalnih pristupa, na primjer u poremećaje osobnosti, prepoznajući da mnogi simptomi i poremećaji postoje u kontinuumu s tipičnim funkcioniranjem.

ICD-11 CDDR namijenjen je stručnjacima za mentalno zdravlje i kvalificiranim nespecijaliziranim zdravstvenim stručnjacima kao što su liječnici primarne zdravstvene zaštite odgovorni za postavljanje ovih dijagnoza u kliničkim okruženjima, kao i drugim zdravstvenim radnicima u kliničkim i nekliničkim ulogama, kao što su medicinske sestre, profesionalne terapeuti i socijalni radnici, koji moraju razumjeti prirodu i simptome mentalnih, bihevioralnih i neurorazvojnih poremećaja čak i ako sami ne postavljaju dijagnoze.

ICD-11 CDDR razvijen je i testiran na terenu rigoroznim, multidisciplinarnim i participativnim pristupom koji uključuje stotine stručnjaka i tisuće kliničara iz cijelog svijeta.