x
x

Uspješna online kućna rehabilitacija nakon dugog COVID-19

  13.02.2024.

Online grupni program kućne rehabilitacije tjelesnog i mentalnog zdravlja poboljšava kvalitetu života kod odraslih osoba s dugim COVID-19, prema studiji objavljenoj u BMJ-u.

Uspješna online kućna rehabilitacija nakon dugog COVID-19

Gordon McGregor iz Sveučilišnih bolnica Coventry i Warwickshire NHS Trust u Ujedinjenom Kraljevstvu i njegovi suradnici procijenili su može li strukturirani mrežni nadzirani grupni program rehabilitacije fizičkog i mentalnog zdravlja poboljšati kvalitetu života u usporedbi s uobičajenom skrbi za odrasle sa stanjem nakon infekcije COVID-19 (dugotrajni COVID-19). Analiza je uključila 585 odraslih osoba (26 do 86 godina) prethodno hospitaliziranih s infekcijom COVID-19 koji su randomizirani u intervencijsku skupinu koja je imala online rehabilitacijske vježbe i psihološku podršku nakon infekcije COVID-19 (298 osoba) ili uobičajenu skrb (287 osoba).

Istraživači su otkrili da je u usporedbi s uobičajenom njegom, intervencija REGAIN dovela do značajnih poboljšanja u kvaliteti života nakon tri mjeseca, potaknuta uglavnom većim poboljšanjima u podrezultatima za depresiju, umor i bolove. Učinci su bili vidjljivi 12 mjeseci. Nešto manje od polovice intervencijske skupine (47 %) u potpunosti se pridržavalo programa, dok se 39 % djelomično pridržavalo, a 13 % nije primilo intervenciju.