x
x

Potencijalni troškovi dugog COVID-19

  11.01.2022.

Trenutno je odobreno osam cjepiva protiv COVID-19 i to prema hitnom postupku 17, a više od 100 cjepiva se nalazi u kliničkim ispitivanjima širom svijeta.

Potencijalni troškovi dugog COVID-19

Prema nedavno objavljenim podacima iz Our World in Data, oko 57% svjetske populacije primilo je barem jednu dozu cjepiva protiv COVID-19 što se pokazalo učinkovitim u borbi protiv novih varijanti virusa i u smanjenju rizika od hospitalizacije.

Iako su cjepiva protiv COVID-19 učinkovita u smanjenju širenja bolesti, cijepljeni pacijenti koji su prethodno bili zaraženi ili necijepljeni pacijenti koji su oboljeli od COVID-19 žale se na dugotrajne simptome nakon infekcije, a najčešće su to su umor, nedostatak daha, zimica, anksioznost i depresija. Ti simptomi su nazvani 'dugi COVID', a mnogobrojni istraživači proučavaju dugoročne učinke infekcije COVID-19, osobito na respiratorni i kardiovaskularni sustav.

Radi se o potpuno novim podatcima koje je važno prikupiti kako bi se vidjeli dugoročni ishodi i utjecaj COVID-19 na djecu i posebne skupine koje imaju određene faktore rizika.

Zapravo se još ne zna koji će utjecaj imati COVID-19. U Njemačkoj se sklapaju ugovori s osiguravajućim društvima o dugotrajnoj njezi nakon COVID-19, a u Bavarskoj je uspostavljena mreža za dugotrajnu njegu nakon infekcije COVID-19.

Sigurno će nedostajati financijskih sredstava i proći će i nekoliko godina prije no što se dugi COVID uspostavi kao nova bolest.

Izvor: FirstWord