x
x

Monoklonska antitijela: Novi tretman za dugi COVID?

  28.12.2023.

Liječenje koje se koristi za liječenje akutne infekcije COVID-19 također se pokazalo učinkovitim protiv dugotrajnog COVID-a, pokazalo je novo malo istraživanje. Studija je objavljena u časopisu American Journal of Emergency Medicine.

Monoklonska antitijela: Novi tretman za dugi COVID?

Tri pacijenta koja su bila inicijalno zaražena COVID-19 u ranoj fazi pandemije, 2020. ili u prvoj polovici 2021. nakon ponovne infekcije ili izlaganja COVID-19, primili su kao preventivu koktel monoklonskih antitijela casirivimab/imdevimab, te su se potpuno i iznenada oporavila.

Istraživači su prikupili povijest bolesti za sva tri pacijenta, postavljajući pitanja o simptomima kao što su fizički umor, nepodnošljivost vježbanja, bol u prsima, lupanje srca, nedostatak zraka, kognitivni umor i problemi s pamćenjem. Zamolili su pacijente da ocijene simptome prije COVID-a (osnovna vrijednost), tijekom duge COVID faze, nakon cijepljenja i konačno tjedan dana nakon liječenja monoklonalnim antitijelima. Također su intervjuirali članove obitelji.

Istraživači su došli do nekoliko teorija o tome zašto monoklonska antitijela mogu pomoći u liječenju dugotrajnog COVID-a:

  • Potiču tijelo da se bori protiv zaostalog virusa. Ovo također može pomoći u objašnjenju zašto su neki pacijenti s dugom bolešću COVID-a prijavili privremeno poboljšanje simptoma nakon cijepljenja protiv COVID-19.
  • Bore se protiv disfunkcionalnih antitijela. Druga teorija je da ljudi s dugotrajnim COVID-om imaju simptome ne zbog zaostalog virusa, već zbog junky antitijela. Ta se antitijela ubrzavaju i napadaju vlastite stanice, što uzrokuje dugotrajne simptome COVID-a. Ovo bi mogao biti razlog zašto monoklonska antitijela djeluju jer istiskuju disfunkcionalna antitijela koja su pričvršćena na stanice pacijenta.
  • Reaktivacija drugih virusa. Dugi COVID vrlo je sličan sindromu kroničnog umora, za koji se često smatra da je potaknut reaktivacijom virusa poput Epstein-Barr virusa. Smatra se da bi monoklonska antitijela možda mogla neutralizirati ovu reaktivaciju.

Iako su monoklonska protutjela dobro djelovala kod sva tri pacijenta, to može biti zato što su razvili dugi COVID ili od početnog virusa ili od ranih varijanti kao što su Alpha, Beta i Delta. Kao rezultat toga, nejasno je hoće li ovaj tretman djelovati na pacijente koji su razvili dugotrajni COVID od novijih sojeva kao što je Omicron.

Sljedeći je korak, rekli su istraživači, stvaranje je registra dobrovoljnih pacijenata s teškim dugotrajnim COVID-om. Planiraju uključiti 20 dobrovoljaca koji su bili zaraženi prije rujna 2022. kako bi vidjeli kako reagiraju na drugo monoklonsko protutijelo koje se prvobitno koristilo za liječenje COVID-19, bebtelovimab. (Kao i casirivimab/imdevimab, bebtelovimab više nije odobren za upotrebu protiv COVID-19 od strane američke Uprave za hranu i lijekove jer više nije učinkovit protiv varijanti virusa koji danas kruže.)

Što se tiče pacijenata kod kojih se dugotrajni COVID razvio nakon rujna 2022., u tijeku su istraživanja kako bi se vidjelo reagiraju li na druga monoklonska antitijela koja su u razvoju.