x
x

Dugotrajni COVID-19 vrlo je rijedak među djecom

  25.09.2023.

Stopa dugotrajnog COVID-19 za djecu je "nevjerojatno niska", manja od 1%, rezultati su nove studije objavljene u časopisu JAMA Pediatrics. Dok u ukupnoj populaciji, dugotrajni COVID-19 pogađa oko 10% ljudi koji dobiju COVID-19.

Dugotrajni COVID-19 vrlo je rijedak među djecom

Svjetska zdravstvena organizacija definira dugi COVID-19 kao simptome koji traju tri mjeseca nakon infekcije SARS-CoV-2 virusom, a moraju trajati najmanje dva mjeseca bez drugog objašnjenja. Simptomi moraju utjecati na svakodnevno funkcioniranje. Ova studija pokazuje da većina djece doživi povlačenje simptoma unutar dva tjedna od infekcije.

To ne znači da bi roditelji trebali odbiti cijepljenje svoje djece, cijepljenje ne samo da sprječava tešku bolest COVID-19, već pridonosi smanjenju dugotrajnosti infekcije COVID-19.

U studiju su istraživači uvrstili informacije o više od 1000 djece prosječne dobi od 10,5 godina u Alberti, Kanada, od kolovoza 2020. do ožujka 2021.

Smatra se da djeca imaju dugi COVID-19 ako:

  • su imali pozitivan PCR test na infekciju COVID-19.
  • su imali nove simptome koji su se pojavili tri mjeseca nakon pozitivnog PCR testa na virus.
  • simptomi su trajali najmanje osam tjedana nakon što su počeli.

Učestalost dugog COVID-19 u ovoj je studiji bila izrazito niska (0,4%). Kod većine djece simptomi su nestali unutar 2 tjedna od infekcije. Uobičajeni simptomi uključivali su grlobolju, začepljen nos, kašalj i groznicu. Smatralo se da samo jedno dijete odgovara kriterijima WHO-a da za dugi COVID-19. Snage ove studije uključuju korištenje podataka o simptomima prije COVID-19 i longitudinalno prospektivno prikupljanje simptoma nakon COVID-19.