x
x

HZJZ i Europska unija u preveneciji suicida

  02.02.2024.

U cilju zaštite mentalnog zdravlja i prevencije suicida Europska unija je pokrenula Joint Action projekt ImpleMENTAL u kojem Hrvatska aktivno sudjeluje te je voditelj jednog radnog paketa.

HZJZ i Europska unija u preveneciji suicida

Jedan od ključnih elemenata austrijske prakse u prevenciji suicida, poznate kao SUPRA, uključuje i pravilno medijsko izvještavanje o pitanjima mentalnog zdravlja i suicida. U skladu s tim, donosimo kratke smjernice Svjetske zdravstvene organizacije o pravilnom izvještavanju kako bismo pridonijeli odgovornom novinarstvu u ovim osjetljivim temama.

SMJERNICE

Hrvatska je sudjelovala i u Twinnig projektu pod nazivom ‘Osiguravanje optimalne zdravstvene skrbi za osobe s poremećajima mentalnog zdravlja’ u sklopu kojega su  razvijene i objavljene Smjernice za javnu prezentaciju pitanja povezanih s problemima mentalnog zdravlja i mentalnim poremećajima. Više informacija o tim smjernicama možete pronaći na sljedećem linku: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2018/04/Osiguravanje-optimalne-zdravstvene-skrbi-za-osobe-s-poremecajima-mentalnog-zdravlja-CRO-MHD.pdf

SUPRA smjernice koje su proglašene najboljom praksom za prevenciju suicida možete pročitati:

https://implemental.files.wordpress.com/2023/08/d6.1.-supra-handbook.pdf

Broj telefona Centra za krizna stanja i prevenciju suicida je 01/2376470 na kojem se može dobiti pomoć od 0 do 24 sata svakog dana.